Najranije početkom 2022. godine vjerovatno ćemo moći opet da živimo normalno, bez maske i distance, kaže prof. dr Radmilo Janković, zamjenik direktora UKC Niš.

BEZ MASKI NAREDNE GODINE Dr Janković dao prognozu kada bi život mogao da se vrati u normalu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iako se trenutna epidemiološka situacija bliži ozbiljnom smirivanju, virus će se na jesen sigurno vratiti. Ipak, još uvijek je kratak period od početka imunizacije, pa ne možemo biti sigurni da nećemo morati sljedeće godine opet da se vakcinišemo – kaže zamjenik direktora UKC Niš.

Najranije početkom 2022. godine vjerovatno ćemo moći opet da živimo normalno, bez maske i distance, kaže prof. dr Janković. Ne prije toga jer, iako se trenutna epidemiološka situacija bliži ozbiljnom smirivanju, čak i preko svih očekivanja, virus će se na jesen sigurno vratiti.

– Evo, i Niš se za kovid pacijente sveo samo na Infektivnu kliniku. Imamo svega 16 pacijenata, danima smo bez ijednog prijema u Infektivnu, što se ne bilježi od početka epidemije. Upravo su iz kovid sistema izašle bolnice u Sokobanji i Paraćinu, Kruševac ima svega četiri pacijenta, Kraljevo dva. I sam sam iznenađen ovako dobrom situacijom. Ali čeka nas četvrti talas u septembru -upozorava on.

On tvrdi da će virus u većem obimu cirkulisati kroz populaciju svih država najesen, i onih gdje je broj vakcinisanih veći i onih gdje je manji.

FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ/RAS SRBIJA

Najveći broj ljudi stekao je imunitet vakcinacijom ili prirodnom infekcijom.

– Nikada više ne bi trebalo da imamo veliki broj zaraženih – kaže doktor i dodaje da je teoretski moguće da se stvori soj koji će imati veću virulentnost pa zaraziti mnogo ljudi, brže se širiti, izazivati teže kliničke slike. Ali, s druge strane, virusu je sve teže da nađe način da živi s ljudima i u prirodi, tako da Janković ne isključuje manje patogenu mutaciju.

Svi podaci govore da su sve vakcine dovoljno efikasne da spriječe nove velike talase i pikove. Ipak, još uvijek je isuviše kratak period od početka imunizacije, pa ne možemo biti sigurni da nećemo morati sljedeće godine opet da se vakcinišemo, zaključuje direktor UKC Niš i dodaje da se kolektivni imunitet ne može dostići bez vakcinacije mladih, piše Alo.