LAKTAŠI, 09. februara – Povodom 9. februara, Dana sigurnijeg interneta, na zvaničnoj stranici institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH objavljene su Smjernice za sigurnost djece na internetu, koje je 2020. godine izdala Međunarodna unija za telekomunikacije.

Bezbjednost u ONLAJN SVIJETU: Mladi izloženi nasilju na internetu
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Smjernice sadrže sveobuhvatan set preporuka za djecu, roditelje i edukatore, industriju i kreatore politika o razvoju sigurnog onlajn okruženja za djecu i mlade.

Ombudsmani BiH podsjećaju da je odgovornost svih nas da pomognemo promovisanje svijesti o internetu i bezbjednosti na internetu.

– Žalosna je činjenica da je, koliko god tehnologija bila korisna, privukla i pažnju kriminalnih i antisocijalnih elemenata. Internet je znatno povećao cirkulaciju materijala seksualnog zlostavljanja djece i drugih šteta na internetu. Seksualni predatori koriste internet da bi uspostavili početni kontakt s djecom, uvlačeći ih u vrlo štetne oblike kontakata, na internetu i van njega. Maltretiranje i drugi oblici uznemiravanja mogu mnogo da naštete dječijim životima, a internet je pružio nov način da se to dogodi – poručili su iz ove institucije, dodajući kako je neophodno da se svi angažujemo kako bi dali doprinos da internet bude bezbjedniji za djecu i mlade.

Iz savjetodavne linije “Plavi telefon” upozorili su nedavno da, pored mnoštva korisnih stvari na internetu, djeca mogu doživjeti i mnoge neprijatnosti, kao što su ismijavanje, prijetnje, izloženost uvredljivnom sadržaju…

Mnoga djeca, upozoravaju, nisu svjesna opasnosti koje vrebaju na internetu pa tako objavljuju i šalju svoje fotografije ili se dopisuju s nepoznatima. Važno je da djeca znaju da im nisu prijatelji sve osobe koje upoznaju onlajn.

– Postoje osobe koje prave lažne profile, pretvaraju se da imaju iste interese ili probleme kao vi, pitaju da im otkrijete tajne ili lične podatke, kao na primjer mjesto življenja ili školu koju pohađate. Mogu vam upućivati mnogo komplimenata, a isto tako mogu tražiti i da nikom ne otkrivate da se dopisujete – pojašnjavaju iz “Plavog telefona”.

Nakon što djeci postanu prijatelji, ove osobe mogu slati ili od djece tražiti da im šalju video zapise seksualnog sadržaja.

– Ukoliko odbijete da im pošaljete, mogu vam prijetiti da će slike koje ste im ranije poslali objaviti na društvenim mrežama ili da će ih pokazati vašim prijateljima. Važno je da znate da to nije u redu, da vi niste krivi i ukoliko ste doživjeli nešto slično da razgovarate s odraslima u koje imate povjerenja – poruka je za djecu i mlade koju upućuju iz “Plavog telefona.

Djeca se za pomoć mogu obratiti i ovoj savjetodavnoj liniji na besplatan broj telefona 080 05 03 05.

Slogan 9. februara ove godine je „Zajedno za bolji internet“.

Srpskainfo