ZAGREB – Štab civilne zaštite Republike Hrvatske donio je novu odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prelaza Republike Hrvatske.

Navedeno vrijedi i za sve državljane Bosne i Hercegovine koji imaju i hrvatsko državljanstvo, potvrđeno je iz Granične policije

Novom odlukom Štaba CZ Hrvatske, državljani trećih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, mogu ući u ovu državu samo pod određenim uslovima, i to ako su:

  • Zdravstveni radnici, istraživači u zdravstvu i radnici za njegu za starije osobe
  • Pogranični radnici
  • Osoblje u saobraćajnom sektoru
  • Diplomate, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čije fizičko prisustvo potrebno za dobro funkcionisanje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni radnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti
  • Putnici u tranzitu
  • Osobe koje putuju radi školovanja
  • Pomorcima i osobama koje putuju zbog neodgodivih ličnih/porodičnih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi privredni interes omogućiće se ulazak u Hrvatsku uz negativan PCR test na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati ili testiranjem na SARS-CoV-2 po dolasku u Hrvatsku i samoizolacijom do prispijeća negativnog nalaza.

Svim stranim putnicima koji ispunjavaju uslove ulaska u Republiku Hrvatsku, preporučuje se prethodna najava korištenjem aplikacije “Entercroatia.mup.hr”.

Ostali uslovi ulaska u Hrvatsku iz drugih zemalja, mogu se pronaći na zvaničnoj stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske i Hrvatske privredne komore.

Privremena zabrana, odnosno ograničavanje prelaska preko graničnih prelaza Republike Hrvatske stupila je na snagu od ponoći i trajaće do 15. decembra 2020. godine.

Nezavisne