MINISTARSTVO vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH najavilo je donošenje odluka o zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta kako bi  se zaustavila njihova velika poskupljenja posljednjih mjeseci, posebice peleta koji se prodaje po dvostruko većoj cijeni u odnosu na godinu dana ranije.

Kod najvećih trgovaca u BiH tona peleta, koji se koristi kao energent za grijanje, dosegnuo je cijenu od 320 eura, dok se u isto vrijeme prošle godine tona peleta prodavala za oko 150 eura. Proizvođači povećanje cijene vezuju za rast cijene električne energije, poskupljenja sirovine te rast cijena nafte i plina.

“Smatram da je potrebno usvojiti predloženu odluku o zabrani izvoza oblovine te s nadležnim entitetskim ministarstvima usuglasiti model u vezi sa zabranom izvoza ogrjevnog drveta i peleta”, rekao je Košarac.

Pojasnio je da su takvu odluku donijele i države iz inozemstva, navodeći primjer Srbije. “Moramo usmjeriti naše napore kako bismo osigurali da sirovina ostaje u korist domaće drvoprerađivačke industrije. To će istodobno omogućiti i nižu cijenu energenata za sezonu grijanja, što je primaran interes svih građana”, naveo je Košarac.

Index.hr