LAKTAŠI, 27. oktobra – Stariji Banjalučani još sa zebnjom govore o dimu i prašini koja je obavila grad te 1969. godine, dok pomen na stravičan zemljotres kod mlađih generacija ne izaziva skoro nikakvu reakciju.

Foto: Arhiv RS, Muzej RS / RAS Srbija

Banjaluku je na današnji dan pre 48 godina pogodio razoran zemljotres jačine 6 stepeni na Rihterovoj skali, koji je devastirao grad.

Poginulo je 15 građana, a 1.117 ih je teže i lakše povređeno. Velika oštećenja nanesena su školskim, kulturnim, zdravstvenim, društvenim objektima i privatnim stanovima.

Penzioner Muhamed Kulenović, tada 30-godišnjak, radio je kao profesor u Tehničkoj školi.

– Decu smo obavestili da taj dan ne budu u školi, a ja sam iz parka u centru grada gledao kako se ruši zgrada Titanik i kupola Palasa, velika je buka i prašina bila. Narod je nagrnuo na vrata restorana, zavladala je ogromna panika – priča on.

Danas, skoro pola veka od zemljotresa polako počinje da bledi sećanje na najgoru katastrofu u gradu, jer mladi kažu da malo šta znaju o tom događaju.

Foto: Arhiv RS, Muzej RS / RAS Srbija

Predsednik aktiva direktora banjalučkih osnovnih škola Miroslav Popržen ističe da nema istorijskog časa na nivou grada o tragediji u Banjaluci, te je da sve prepušteno školama pojedinačno hoće li decu podsetiti na ovaj datum.

Ali, sa učenicima zato obavezno jednom godišnje rade vežbu evakuacije u slučaju nepogode.

– Kada se čuje signal za uzbunu, đaci napuštaju učionice, sve to shvataju vrlo ozbiljno i iz naše škole na Laušu za oko dve minute bezbedno izađe svih 550 đaka koji idu u jednu smenu – govori on.

U Civilnoj zaštiti grada uveravaju da su potpuno opremljeni i obučeni da reaguju u slučaju eventualne prirodne katastrofe, te da za spasavanje iz ruševina imaju tim od 74 ljudi.

 

/Blic.rs/