LAKTAŠI, 28. decembra – Vladimir – Miko Vujasinović (45) iz Laktaša poginuo je u nedjelju u Kneževu kada je prilikom planinarenja pao sa stijene visoke oko 15 metara, potvrđeno je za Srpskainfo.

Miko je godinama radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske i više puta je odlikovan za svoje postupke. Osim toga bio je poznat kao humanitarac, iskusni planinar, ali i instruktor ronjenja.

Ova nesreća je veoma potresla sve koji su ga poznavali, te su se brojni prijatelji od njega oprostili i preko društvenih mreža.

Od Mike su se, na službenom Fejsbuk profilu, danas oprostili i iz MUP Srpske.

Sve se desilo u nedjelju kada je Vujasinović došao u blizini Kneževa s fotografom i još jednim prijateljem.

– Miko je već dugo vremena redovno dolazio u Kneževo jer je bio zaljubljenik u prirodu, a pogotovo u taj dio oko rijeke Cvrcke. Nedavno je otkrio i taj dio oko Bukovice, gdje se i desila nesreća, pa se kad god je imao slobodnog vremena rado vraćao u te predjele – ispričao je sagovornik Srpskainfo.

Nepristupačan teren

Tako je bilo i proteklog vikenda kada je ponovo došao, jer je planirao da tu roni.

– Vujasinović je bio vrhunski ronilac i u nedjelju je imao svu opremu. Uvijek je pazio na bezbjednost, ali mjesto gdje se desila nesreća je veoma nepristupačno – kaže naš izvor.

Dodaje da su oni prelazili preko stijene, na putu do rijeke, i da je u jednom trenutku on izgubio ravnotežu i pao.

– U Kneževu je proteklih dana padao snijeg. Moguće da je stijena bila klizava i da je zbog toga izgubio ravnotežu. Mika je pao sa visine od oko 15 metara i zadobio teške povrede. Prijatelji koji su bili s njim odmah su pozvali policiju i obavijestili ih šta se desilo – dodao je naš sagovornik.

Akcije spasavanja

Kaže da je na lice mjesta odmah upućena policija, ali i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP RS, ali je zbog težine povreda Vujasinović preminuo.

I tokom prošle godine, u blizini mjesta gdje je poginuo Vujasinović, dogodila se još jedna teška nesreća. Tada je prilikom izleta planinarskog društva Zoran T. pao sa stijene visoke oko 50 metara i zadobio teške povrede, ali je, na sreću, preživio.

FOTO: FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: FACEBOOK/SCREENSHOT

Vujasinović je bio poznat kao veliki humanitarac i čovjek koji je učestvovao u akcijama spasavanja brojnih života u okolini Banjaluke i šire.

Godinama je bio pripadnik SAJ, radio kao zamjenik komandira banjalučke Jedinice za podršku i bio aktivni pripadnik MUP Srpske.

“Ronićemo opet”

Osnivač je Ronilačkog kluba “Gnjurac”, u kojem je radio kao instruktor ronjenja.

– Posljednji pozdrav prijatelju, drugu, bratu i osnivaču našeg kluba, Vladimiru Vujasinoviću. Hvala ti za sve što si napravio za nas, ostaćeš u najljepšem sjećanju. Vidimo se na boljem mjestu. Ovaj dan posvećujemo tebi i ronićemo opet, sigurno. Tvoji članovi – napisali su iz RK “Gnjurac”.

Ministar policije Dragan Lukač je rekao da je MUP izgubio hrabrog policajca Vujasinovića, koji je bio izuzetan čovjek i sportista.

– Odlično sam ga poznavao, bio je svestran – džudista, ronilac, alpinista. Nažalost, stradao je na terenu koji je odlično poznavao. Sigurno je da smo ostali bez izuzetnog čovjeka, druga i profesionalca – istakao je Lukač.

„LJUDSKA GROMADA“

Predsjednik Ronilačkog kluba „Buk“ Borislav Trninić rekao je da se za Miku moglo reći da je bio ljudska gromada i pravi čovjek.

– Vladimir je bio veliki čovjek i njegov odlazak je naš veliki gubitak. Bio je vrstan planinar, član GSS, vrstan sportista, džudista… Ma ne znam ni na kojem polju sve nije bio uspješan. Prije svega, bio je veliki čovjek i prijatelj – rekao je Trninić.

Srpskainfo