DOKTORKA Slavica Plavšić, pulmolog u penziji, izazvala je veliku pažnju na društvenoj mreži “Tviter” pošto je na svom nalogu postavila rendgenske slike pluća obolelog do korona virusa.

Snimci pluća obolelih od kovid 19 pneumonije nisu retkost na društvenim mrežama, ali slučaj četrdesetogodišnjaka je izuzetak po težini bolesti i vrlo neuobičajenom radiološkom nalazu.

– Nadam se da mi nećete zameriti. Snimci su uznemirujući. Treći je normalan snimak pluća. Prva dva – obostrani Pneumotoraks, pucanje plućne maramice, gnojne šupljine u plućima, sepsa, posledica Kovid19. Muškarac, 40 godina. Već tri meseca se leči u tercijarnoj ustanovi. Sada je stabilan – bila je njena objava na Tviteru uz priložene fotografije rendgenskog snimka pluća.

Tim povodom smo kontaktirali doktorku Plavšić i zamolili je za komentar. Najpre je naglasila kako ne želi da svojom objavom izazove senzaciju i da dodatno plaši javnosti, već da objava ima edukativan karakter.

– Bilo je jako zanimljivo i neobično videti to na snimcima. Moja objava ima edukativni karakter, a to je da pokaže koliko kovid 19 može biti ozbiljna bolest – rekla je ona.

Pomenute snimke, kaže, dobila od svog kolege koji je kardiolog, dok je pacijent njegov rođak. Za deljenje snimka pluća, kaže, ima odobrenje i samog pacijenta. Njen kolega je želeo da od nje, kao specijaliste, dobije mišljenje, pošto je bio zbunjen onim što je video na snimku svog rođaka.

TOK BOLESTI

Pacijent je starosti 40 godina i po njenim rečima, mesec dana se lečio od kovid 19 infekcije.

– Pacijent se mesec dana lečio od obostrane upale pluća, izazvane korona virusom. Posle provedenih mesec dana u bolnici, otpušten je na kućno lečenje uz propisanu terapiju – kaže dr Plavšić.

Posle svega tri dana kod kuće počeli su problemi.

– Tri dana posle otpusta iz bolnice, osetio se loše. Pacijent se javio u bolnicu iz koje je otpušten i tu je utvrđeno da mu je pukla plućna maramica sa desne strane. Odmah je urađena torakalna drenaža i data odgovarajuća terapija.

POČINjU OZBILjNE KOMPLIKACIJE

– Dolazi do pucanja plućna maramice i sa leve strane, tako da se razvija obostrani pneumotoraks. To je ozbiljno stanje koje životno ugrožava pacijenta. Na sve to stvorile su se i gnojne šupljine u plućima, a zatim se razvila i sepsa. Ovakvo stanje, zahteva hitnu intervenciju grudnog hirurga, što je u epidomiološkoj situaciji teško izvodljivo – kaže dr Plavšić.

Pacijent je poslat u tercijalnu ustanovu, gde je lečen mesec dana, nakon čega je upućen u drugu ustanovu gde je nastavljeno dalje lečenje.

Po rečima dr Plavšić, pacijent je sad bolje, ali je daleko od izlečenja, posle čak tri meseca lečenja u tercijarnim ustanovama.

Foto:Tviter

SADA JE STABILAN

– On je sad stabilan, ali još uvek nije dobro. Kada zdravstveno stanje pacijenta bude dovoljno dobro, verovatno će biti urađena hirurška intervencija, koja je indikovana u ovakvim situacijama – kaže dr Plavšić.

Na naše pitanje da li se pacijent možda lečio nepravilno kod kuće, doktorka je podvukla da su njene kolege uradile sve kako treba.

– On se nije lečio kod kuće, osim tri dana koje je proveo kod kuće po otpustu. Pucanje plućne maramice desilo se iznenada i nije se moglo predvideti – ističe doktorka.

Pucanje plućne maramice se dešava relativno često i kod zdravih osoba. Problem je u tome što se ova komplikacija desila pacijentu koji već boluje od kovid 19 pneumonije.

– Zato mi je ova komplikovana radiološka slika bila jako neobična i zato sam savetovala da se pacijent hitno uputi u referentnu tercijalnu ustanovu, koja se bavi ovom problematikom – kaže nam dr Plavšić.

Foto:Tviter

dr Slavica Plavšić

POŠTUJTE MERE I VAKCINIŠITE SE

Pitali smo da li postoji neka preventiva, na šta je dr Plavšić odgovorila da ne postoji: “Kao što sam rekla, pucanje plućne maramice se ne može predvideti ali se, srećom ne dešava tako često. Preventiva ne postoji”.

Dr Plavšić naglašava da je kovid 19 ozbiljna bolest koja može da se iskomplikuje i ostavi teške posledice po pacijenta, zato bolest treba shvatiti ozbiljno do potpunog izlečenja. Ljudi su se prilično opustili i ne poštuju propisane mere. Bolnice se ponovo pune pacijentima sa teškom kliničkom slikom.

Za kraj, doktorka je apelovala na sve građane da budu odgovorni, poštuju mere i da se obavezno vakcinišu.

(Blic)