LAKTAŠI, 06. marta – Ugostitelji širom Srpske otkazali su organizovane grupne proslave najavljene povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena u skladu sa novim epidemiološkim mjerama, a iako zbog toga očekuju pad prometa, smatraju da se zbog trenutne situacije moraju ponašati odgovorno, jer je prioritet zdravlje, a ne slavlje.

Prema posljednjim mjerama Republičkog štaba za vanredne situacije, u ugostiteljskim objektima, bez obzira na kvadraturu može biti maksimalno 50 gostiju, a zabranjena je i muzika uživo. Kako ističu vlasnici lokala, 8. mart će ipak biti proslavljen, ali ne onako kako su planirani i oni i gosti.

Upravnik restorana “Pet jezera” u Bijeljini Vasko Lakić kazao je da su obavijestili goste da su otkazali sve rezervacije te da će raditi u skladu sa propisanim mjerama.

– Putem društvenih mreža obavijestili smo goste da neće biti organizovane proslave. Ne želimo da biramo ko može ući u objekat, a ko ne, tako da će ulaz biti slobodan do dozvoljenog broja gostiju – kazao je Lakić i dodao su dobrodošli oni koji dođu te da će uživati u hrani, iću i piću, ali bez muzike uživo.

Isto poručuju i iz banjalučkog restorana “Akvana”, gdje su do novih mjera mogli ugostiti 120 građana, a sada će biti najviše 50.

– Otkazali smo sve organizovane proslave za radne kolektive koje su bile rezervisane za petak, subotu i nedjelju, a u ponedjeljak ćemo primati goste dok ne popunimo maksimalni broj – kazao je referent unapređenja prodaje u “Akvani” Miroslav Ševo.

Neki su, dodao je, i sami zvali i otkazali rezervacije.

Vlasnici lokala, pogotovo manjih, zabrinuti su da će ih nova ograničenja primorati da stave katanac na vrata i otpuste radnike.

– Bolje da nas zatvore nego da radimo na taj način. Neke mjere su teško sprovodive, jer ne znam kako da natjeramo goste da nose maske dok konzumiraju piće – tvrdi vlasnik banjalučkog kafića “Spacio” Dario Muhović i dodaje da su i radnici i gosti u strahu zbog najavljenih kazni te da im je promet drastično pao.

Glas Srpske