PRNJAVOR, 26. avgusta – Brane Preradović (46) iz Donjih Vijačana, kod Prnjavora, sjekirom je odsjekao sebi tri prsta na lijevoj ruci i zbrinut je na Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

BIZARANOST NA GROBLJU U PRNJAVORU Odsjekao sebi tri prsta za vrijeme sahrane
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Da slučaj bude bizarniji, nesvakidašnji čin sječe vlastitih prstiju kakav se rijetko viđa i na filmskom platnu, odigrao se tokom opela, odnosno ukopa pokojnika, Branetovog komšije 77-godišnjeg O.P., na seoskom groblju u Donjim Vijačanima.

Novosti saznaju da ovo, inače, nije Branetova prva sječa prstiju. On se, prije neku godinu, odlučio na sličan čin, kada je kod kuće, naočigled majke, na panju odsjekao mali prst.

Takođe na lijevoj ruci, pa mu je sada na njoj ostao samo palac!

Zasad je nepoznat motiv, odnosno zašto se ovaj Vijačanac ponovno odlučio na sječu i to čak tri prsta, i to na groblju i u vrijeme sahrane.

Prva pomoć

Teško povrijeđenom Branu Preradoviću prva pomoć ukazana je u prnjavorskom Domu zdravlja, da bi potom hitno bio prebačen u UKC RS u Banjaluku. Nezvanično saznajemo da je umeđuvremenu smješten u neku od zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj.

Kako i sam kaže, šokantni događaj od prošlog petka, potvrdio je i sveštenik, paroh, vijačanski Branislav Aleksić.

– Sve se odigralo dok sam služio opelo i svi smo u šoku i nevjerici. Niko tačno ne zna zašto se naš parohijan odlučio na tako strašan potez, koji nas je sve potresao. Ničim nije naslućivao da će tako nešto učiniti – rekao je sveštenik Aleksić, pišu Novosti.

Naši sagovornici, očevici sa sahrane, pričaju da se Brane liječio od ovisnosti od alkohola, da zadnjih godinu dana nije pio, ali da je tog dana do groblja došao na biciklu, sa sjekirom i vidno pripit.

Borio se da preživi

Brane Preradović, prije neku godinu rastavio se od supruge sa kojom ima dvoje djece, živi sa majkom u porodičnoj kući u Donjim Vijačanima. Komšije za njega kažu da, osim poroka sa alkoholom, kojim je isključivo samom sebi štetio, sa njim nemaju nikakvih problema, i da važi za dobrog čovjeka koji se nadničarenjem bori da preživi. Mnogi su se ponadali da je prebrodio opaki problem, sve dok se na groblju nije pojavio sa sjekirom u ruci i pripit, odlučivši se na tako radikalan potez.

– Pitao sam se zašto Brane sikirom udara po kamenom koritu, od grobljanske vode. Šokirao sam se kada sam bolje video da, zapravo, frkću krv, ali i prsti – ispričao nam je jedan od očevidaca.

Dok su šibali mlazevi krvi iz ruke krvavog čoveka, čulo se kako govori da ga na taj čin „niko nije naterao, ni nagovorio, i da je to svojevoljno učinio“. Ubrzo su na poziv uspaničenih učesnika sahrane pristigli iz hitne pomoći i policija. Međutim, kolika je panika vladala govori i činjenica da niko od prisutnih nije bio toliko pribran da sa teško povrijeđenim čovekom otpremi i odsječene prste.

– Zadugo smo mahali i dozivali za kolima hitne pomoći, ali, očito, i oni su bili šokirani događajem i u žurbi da spasu život povrijeđenom koji je jako krvario. Tri prsta su ostala kao dokaz policiji šta se dogodilo-pričaju nam svejdoci ovog užasnog događaja.

Srpskainfo