Znamo da su stari Rimljani imali čudne običaje, no Luperkalije koje su slavili između 13. i 15. februara bile su posebno “čudne”.

Bizarni običaji: Svijet slavi Dan zaljubljenih a nekad su tog datuma žene UDARANE LEŠEVIMA (VIDEO)
FOTO: READING THROUGH HISTORY/YOUTUBE/SCREENSHOT

Naime, stari običaj bio je da se tada čisti grad od zlih duhova. Samim time, prizivala bi se plodnost, ali i zdravlje. Običaj je nalagao da glava kuće žrtvuje kozu i psa, a onda njihovim leševima udara ženu kako bi ona postala što plodnija.

– Bili su pijani, bili su goli. Mlade žene je zapravo trebalo da se nude muškarcima da ih udaraju. Vjerovale su da će ih to učiniti plodnijima – rekao je Noel Lenski, istoričar sa Univerziteta Kolorado u Boulderu.

Naime, prema starom vjerovanju, ova je svetkovina nastala od još ranije svetkovine koja se zvala Februa, a samo njeno ime dolazi od latinskog naziva za mjesec februar.

Ako idemo još dalje u etimologiju, sam naziv za februar dolazi od Feba, odnosno Apolona. Sam bog Apolon nosio je naziv Feb. Poznata je stara latinska izreka koja kaže: “Poslije oblaka, feb”.

Bog koji se slavio na Luperkalijama bio je Luperk, a sveštenici koji su vodili cijelu svetkovinu zvali su se “vučja braća”.

Luperkal je bila i pećina gdje je, prema predaji, vučica podojila Romula i Rema, prenosi b92.

Postojao je i običaj prema kojem bi organizovali i svojevrsnu lutriju u kojoj su mladi muškarci izvlačili imena žena.

Potom bi se spojili i ostali zajedno tokom festivala, a možda i kasnije.