BANJA LUKA, 06. maja – Sterani u ćošak zbog neimaštine, građani Srpske se na sve načine dovijavaju da nešto zarade, pa se tako dešava da iskopavaju posmrtne ostatke svojih najmilijih, pa ih prebacuju u jeftiniju grobnicu, a one u kojima su do tada počivali – prodaju.

groblje

Kako Srpskainfo saznaje, uređena grobnica predviđena za sahranu više osoba, na “crnom tržištu” može da se proda i za više od 15.000 KM.

Iako nije reč o nekoj masovnijoj pojavi, građani prenose posmrtne ostatke pokojnika u neko prigradsko groblje, gde je grobno mesto kud i kamo jeftinije. Primera radi, grobnicu koju su ranije kupili i u nju sahranili nekog svog, prodaju za 1.000, s tim da ranije kupe neku za 500 KM, u koju onda prenesu posmrtne ostatke.

Takođe, sve češće se dešava da ljudi za života kupuju grobna mesta, uglavnom da bi, kad im kucne sudnji čas, decu poštedeli neplanskog troška.

S druge strane, mnogi pokojnici na grobljima širom RS u budućnosti bi mogli da budu ekshumirani “po službenoj dužnosti”, s obzirom na to da njihovi naslednici ne plaćaju naknadu za održavanje grobnih mesta.

Naime, za održavanje grobnica na grobljima u Srpskoj u kojima su pokopani njihovi najmiliji, mnogi nisu platili naknadu po 15, pa čak i više godina, zbog čega, kako poručuju iz nekih komunalnih preduzeća, rizikuju da posmrtni ostaci pokojnika budu izvađeni, a grobna mesta oslobođena i spremna za ponovnu prodaju.

Ipak, ni u jednoj opštini u Srpskoj još nije zabeležen slučaj da su oni zbog neplaćanaj iskopani, jer nadležna preduzeća uglavnom pribegavaju opominjanju – pismenim, telefonom, odlaskom na vrata, pa čak i ostavljanjem ceduljica na grobovima, ne bi li bar na ovaj način ganuli potomke ili rođake da plate što su dužni.

 

Blic