FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Slučaj „Dječiji dom“ i zlostavljanja štićenice (13) šokirao je javnost, a novi detalji ukazuju da je predator vrebao djevojčicu duži vremenski period.

Naime, od septembra 2020. godine djevojčici je za sada nepoznata osoba slala pisma, te poruke putem društvenih mreža.

Istraga, kako ona u Domu, tako i policijska, nisu utvrdile identitet misterioznog pošiljaoca, ali nije isključena mogućnost da je iza svega bio upravo portir koji je na kraju obljubio nesrećnu djevojčicu.

Posljednja prijava u čijem je središtu bila djevojčica (13) usljedila je 17. decembra prošle godine kada se štićenica povjerila vaspitaču da je upravo portir A.K. obljubio.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nakon ove prijave, protiv portira je pokrenut disciplinski postupak, ali tročlana disciplinska komisija nije utvrdila postojanje sumnje u zloupotrebu djeteta, potvrdio je za Srpskainfo Vladimir Kajkut, direktor Doma „Rada Vranješević“.

Ipak, portir A.K. je disciplinski kažnjen sa 20 odsto od plate u periodu od tri mjeseca, jer je prekoračio odnos radnik-štićenica doma.

Kajkut je izjavio da je i ovaj slučaj, kao i oni ranije, prijavljen policiji, a na pitanje kako je moguće da u konkretnom slučaju nije utvrđeno teško krivično djelo, Kajkut je odgovorio da Dom nema kapaciteta za istragu kakve imaju tužilaštvo i policija.

– Portir je prijavljen 17. decembra prošle godine i pokrenut je discipinski postupak. Saslušani su svjedoci, a tročlana disciplinska komisija nije utvrdila postojanje sumnje u zloupotrebu djeteta, ali jeste da je portir prekoračio granice zbog svog odnosa koji je imao sa štićenicom, pa je kažnjen sa umanjenjem plate u iznosu od 20 odsto u trajanju od tri mjeseca- naveo je Kajkut.

FOTO: SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK

Još gore zvuči činjenica da je isti slučaj ubrzo prijavljen policiji i tužilaštvu, koje takođe nije uspjelo navode djevojčice pretvoriti u osnovanu sumnju i uhapsiti pedofila.

Izvor Srpskainfo objasnio je da se u međuvremenu pojavio krunski materijalni dokaz koji je osumnjičenog portira ipak, spakovao iza rešetaka.

Direktor Doma potvrdio je za Srpskainfo da su od septembra 2020. godine imali nekoliko prijava u čijem središtu je bila ista djevojčica.

Naime, u septembru 2020. godine disciplinski postupak je pokrenut, a  slučaj kako navodi Kajkut, prijavljen policiji, nakon što je djevojčica primila pismo od nepoznatog pošiljaoca. Zatim je u martu prošle godine poslana poruka na Instagram profil djevojčice.

Ove istrage bile su obustavljene usljed nedostatka dokaza.

Posljednja u nizu prijava bila je u decembru prošle godine, kada su kako je naveo Kajkut, prvi put imali ime i prezime neke osobe, a to je bio portir A.K.

Podsjetimo, portir u Domu Rada Vranješević A.K. uhapšen je zbog sumnje da je izvršio teško krivično djelo obljube djeteta mlađeg od 15 godina, odnosno trinaestogodišnje štićenice doma.

Nakon hapšenja i kriminalističke obrade, portira je saslušao i postupajući tužilac koji je zatražio određivanje jednomjesečnog pritvora.

Zbog obljube iste djevojčice ranije je uhapšen i E.H. iz Modriče kojem je u međuvremenu takođe određen jednomjesečni pritvor.

Pomenuta djevojčica već je prošla golgotu, a u Dom “Rada Vranješević” smještena je nakon što je otkriveno da ju je baba podvodila starijem muškarcu i to kada je djevojčica imala samo 11 godina.

FOTO: FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

Baba djevojčice u međuvremenu osuđena na sedam godina zatvora, a zlostavljač koji je imao odnose sa djevojčicom na 12 godina.

Umjesto da sistem pruži zaštitu nesrećnoj devojčici, on ju je gurnuo u ralje još većih predatora.

POKLONIO JOJ BROJANICU

Portir Dječijeg doma Rada Vranješević A.K. osumnjičen za obljubu djevojčice (13) inače štićenice Doma poklonio je žrtvi brojanicu. Saznajemo da je ovaj poklon uručen prije izvršenja teškog krivičnog djela za koje se tereti osumnjičeni i za koje je zaprijećena kazna od minimum osam godina zatvora.

SRPSKAINFO