LAKTAŠI, 2. novembra  – Profesor ustavnog prava Milan Blagojević izjavio je da je javni tužilac grubo povrijedio zakon kada je rekao policiji da nema krivičnog djela u slučaju koji je prijavio tragično preminuli mladić Mladen Dulić, prije nego što je sebi oduzeo život zbog snimaka koji su objavljeni na internetu.


Blagojević je istakao da u tom slučaju, naprotiv, postoje elementi krivičnog djela neovlašćeno fotografisanje.

Umjesto da tužilac preduzme radnje koje je zbog evidentnih činjenica bio dužan da preduzme, što uključuje naredbu za uklanjanje snimka koja bi vjerovatno spasila život jednog čovjeka, Blagojević je istakao da tužilac lakonski i bez zakonskog osnova iznosi tvrdnju da navodno nema elemenata krivičnog djela, poslije čega je i došlo do ove tragedije.

“Zaista, takvo ponašanje je za svaku osudu i odgovornost”, istakao je Blagojević.

On je podsjetio da je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač danas veoma jasno i precizno obavijestio javnost da je tragično preminuli mladić prije nego što će sebi oduzeti život zbog snimaka na kojima se nalazi, a koji su napravljeni i na internet mreže postavljeni bez njegove saglasnosti i na kojima je bio izložen podsmijehu, dolazio u policiju i prijavio sve to, tražeći da se takav sadržaj ukloni sa interneta.

“Ministar unutrašnjih poslova je takođe jasno i precizno obavijestio javnost da je policija reagovala po toj prijavi odmah, obavijestivši nadležnog javnog tužioca o svemu tome, ali je javni tužilac rekao policiji da u svemu tome nema krivičnog djela, nakon čega policija, kako je izvijestio ministar, dalje nije mogla ništa preduzimati”, naveo je Blagojević.

Poslije ovih informacija, naglasio je Blagojević, jasno je da je javni tužilac koji je tako postupio grubo povrijedio zakon.

“Naime, kada ga je policija obavijesila o svemu navedenom, iz toga je bilo već na prvi pogled jasno da postoje elementi krivičnog djela neovlašćeno fotografisanje, iz člana 156 Krivičnog zakonika Republike Srpske”, precizirao je Blagojević.

Prema tom članu, dodao je on, ovo krivično djelo postoji svaki put kada neko neovlašćeno sačini filmski ili drugi snimak nekog lica bez saglasnosti tog lica.

“Iz snimka koji je objavljen u javnosti više je nego jasno da je sačinjen bez saglasnosti nesrećnog mladića Mladena Dulića. Osim što je sačinjen bez njegove saglasnosti, taj snimak je zatim i pokazivan trećim licima putem društvenih mreža, što je takođe obilježje krivičnog djela neovlašćenog fotografisanja. I upravo zbog toga je Mladen Dulić s punim pravom sve to prijavio policiji i tražio da se snimak ukloni, a policija je sasvim osnovano o svemu tome obavijestila nadležnog javnog tužioca”, naglasio je Blagojević.

On je dodao da je taj tužilac poslije svega toga, uprkos svim navedenim činjenicama, nezakonito rekao policiji da u tim činjenicama navodno nema elemenata krivičnog djela, iako te činjenice više nego jasno govore da je učinjeno krivično djelo neovlašćenog fotografisanja, i to najprije neovlašćenim snimanjem Dulića, a zatim i objavljivanjem tog neovlašćenog snimka putem interneta.

Dvadesetdvogodišnjak iz Laktaša izvršio je samoubistvo u petak, 28. oktobra. Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o mladiću koji je ismijavan i sniman tokom prijavljivanja za posao na benzinskoj pumpi, nakon čega je snimak objavljen na društvenim mrežama.

U banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu Srni je potvrđeno da je Mladen Dulić upoznao ovlaštena službena lica u Policijskoj stanici Laktaši o objavljenom spornom snimku na društvenom mreži “Tik-tok”, istog dana kada je izvršio samoubistvo.

Snimak na kojem su Dulić i radnik benzinske pumpe objavljen je na ovoj društvenoj mreži 27. oktobra.

Zbog objavljivanja snimka uhapšeni su radnici benzinske pumpe Veljko Trišić i Dražen Kudra i juče su nakon kriminalističke obrade pušteni na slobodu.