LAKTAŠI, 23. marta – Prosječna isplaćena neto plata u Republici Srpskoj u februaru ove godine od 841 KM bila je veća za 16 KM u odnosu na prosječnu platu isplaćenu u januaru.
Najviše prosječne neto plate u februaru isplaćene su u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja u iznosu 1.354 KM i za 3,99 odsto su veće nego januarske, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

prazan-novcanik

Najniže prosječne neto plate u februaru isplaćene su u oblasti administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti u iznosu od 556 KM, dok su zaposleni u građevinarstvu primili 563 KM, u turizmu i ugostiteljstvu 572 KM, a u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije 577 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Srpskoj je u februaru ove godine koštala 1.889 KM, a prosječna isplaćena neto plata u iznosu od 841 KM pokrivala ju je sa 44,49 odsto.

Ukupne potrošačke cijene u februaru su, u odnosu na januarske, bile su veće za 1,2 odsto.

Najviše novca porodice u Srpskoj su u februaru trošile za prehranu, i to 698 KM. Stanovanje i komunalne usluge koštali su 581 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti 105 KM.

Za odjeću i obuću bilo je potrebno izdvojiti 134 KM, za higijenu i njegu zdravlja 88 KM, za prevoz oko 200 KM i za obrazovanje i kulturu 82 KM.

“Iz navedenog je jasno je da najniži životni standard imaju radnici u privredi, zbog čega je potrebno hitno potpisivanje Opšteg i granskih kolektivnih ugovora, kao i povećanje plata ovim i svim ostalim radnicima”, naveli su iz Sindikata.

 

Srna