FOTO: D. ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

TREBINJE 15. aprila – U Trebinje je danas Helikopterskim servisom RS iz Banjaluke stigla Đurđina Vukićević sa blizancima Viktorijom i Vukom, koje je rodila poslije vantjelesne oplodnje, a nakon petogodišnje borbe za potomstvo.

Đurđina, koja nije krila suze, zahvalila je trebinjskom Udruženju „Bebe“, Helikopterskom servisu RS, Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci i  svima koji su pomogli da ostvari svoj višegodišnji san.

– Veliko hvala svima, uzbuđena sam, nisam ni svjesna da smo konačno došli kući, sa našom djecom. Pola godine, od prvog novembra sam bila u Кliničkom centru zbog održavanja trudnoće, bilo je teško ali se sve isplatilo – kaže ponosna majka.

Otac Predrag navodi da je od prije 42 dana najsrećniji na svijetu.

– Viktorija i Vuk su naše najveće blago, presrećan sam jer su se naše želje ostvarile nakon pet godina borbe sa sterilitetom – ističe ponosni tata, koji je danas prvi put vidio svoju djecu.

Predsjednica Udruženja „Bebe“ Snežana Misita kaže da su bebe stigle u Trebinje upornošću Đurđine i njenog supruga Predraga, ali i zahvaljujući podršci i pomoći brojnih institucija i u pandemiji virusa korona.

– Vukićevići su pet godina u braku, uspjela im je prva vantjelesna oplodnja, koju je finansirao Fond zdravstvenog osiguranja RS. Ovo je timska podrška, gradske uprave, bolnice i Doma zdravlja Trebinje, kao i institucija na republičkom nivou- navela je Misita

FOTO: D. ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: D. ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Ona podsjeća da Udruženje ima 146 beba i 250 parova u Hercegovini, izražavajući veliku zahvalnost svim gradskim i republičkim institucijama na pomoći.

Porodici Vukićević je novorođene bebe, u ime gradske uprave, čestitao je Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja, koji je istakao da je u ovoj godini u gradskom budžetu planirano duplo više sredstava za pronatalitetnu politiku nego prošle godine.

– Grad Trebinje realizuje nekoliko projekata podrške porodici i pronatalitetnoj politicie, a jedna od tih mjera je besplatna vantjelesna oplodnja. Od 2017. godine nijedan zahtjev nije odbijen i nastavićemo da pružamo podršku svim parovima koji imaju poteškoća da se ostvare kao roditelji. U ovoj godini u budžetu je planirano 60 hiljada КM za vantjelesnu oplodnju, što je 50 odsto više nego prošle godine – naveo je Bošković.

Trebinjsko Udruženje “Bebe” danas je, u znak zahvalnosti uručilo ikonu Bogorodice direktoru Herlikopterskog servisa RS Bobanu Kusturiću.

Srpskainfo