LAKTAŠI.28.januara- Poskupljenje banjalučkog javnog prevoza naljutilo je radnike koji umjesto 48,6 KM za mjesečnu kartu, sada moraju da izdvoje čak 52,5 KM.

Ništa bolje nisu prošli ni studenti i đaci koji umjesto 35,9 KM od sada moraju da plate 38,5 KM.

Prevoznici poskupljenje mjesečnih opravdavaju rastom cijene goriva, ali ne objašnjavaju zašto ih nisu spuštali prošle godine, kada je cijena energenata bila u drastičnom opadanju. Tada su samo reagovali gradski i prigradski prevoznici i snizili cijenu karte sa 1,6 na 1,4 KM. Ostale područne linije se nisu vodile ovom računicom. Danas, porastom cijena goriva se i te kako vode.

Rezultat slika za bocac turs

Putnici su ogorčeni i ljuti. Jedan od putnika kojeg smo sreli na staroj autobuskoj stanici na liniji Banjaluka – Trn nam je rekao kako je šokiran ovom odlukom.

“Nisu kartu snizili prošle godine kada su svi drugi snizili, a sada odmah povećavaju. I šta da radim, moram da putujem i kupujem kartu, nemam izbora, rekao je jedan od putnika” – rekao je on.

Cijena penzionerskih karata je trebalo da ostane nepromjenjena. Da nije tako tvrdi Jagoda Klincov, dugogodišnji penzioner.

“Jutros kada sam otišla po mjesečnu kartu imala sam šta da vidim. Bijesna sam, ljuta i došlo mi je da nekoga udavim. Zajednička penzionerska karta je poskupila na 20 maraka, a to nije trebalo da bude tako” – dodala je Jagoda.

Gradski i prigradski saobraćaj cijene karata formira u dogovoru sa upravom grada. Ostale područne linije, među kojima su i Banjaluka – Trn cijene formira slobodno, jer im je tako dozvoljeno Zakonom. I Bočac turs i Autoprevoz su povećali cijene karata na ovoj liniji, pa putnici nemaju jeftinijeg izbora.

Jedino što ove linije nisu promjenile su cijene pojedinačne karte. Tako iz Banjaluke do Trna, Laktaša ili Gradiške je potrebno izdvojiti od 2,3 do pet KM u jednom pravcu.

Povodom ove teme i poskupljenja karata smo kontaktirali i Autoprevoz i Bočac turs, ali niko od nadležnih nije bio dostupan za izjavu.

/Banjaluka.com/