LAKTAŠI, 19. januara – Krst, voda, ogledalce, testo – tradicija našeg naroda je za ovaj praznik prebogata

Bogojavljenje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, proslavlja se danas, 19. januara, a pravoslavni vernici pozdravljaju se rečima “Bog se javi! Vaistinu se javi!”.

Po predanju, Jovan Krstitelj, čija se dan slavi sutra, krstio je Isusa Hrista u Jordanu, kada se nebo otvorilo. Sveti Duh u vidu belog goluba spustio se nad Hristovu glavu, a iz nebesa se čuo glas: “Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji. Njega slušajte!”.

Bogojavljenski krst Foto: ozonpress.net

Srbi brojne običaje vezuju za dan na koji se Bog javio. U noći između Krstovdana i Bogojavljenja neudate devojke stave ogledalce ispod jastuka, jer veruju da će sanjati mladića za koga će se udati.

Devojke, koje su stavile ogledalo ispod jastuka, sanjale su sinoć svog budućeg muža Pixabay

U nekim krajevima mlade devojke rano ujutru na Bogojavljenje odlaze do netaknutog izvora vode, bace u njega nekoliko zrna pšenice i izgvore ove reči: “Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive”. Zatim zahvataju vodu i nose je kući. Ponegde ukućani popiju malo te vode preko sekire, kako se ne bi međusobno svađali.

U drugim krajevima devojke mese četiri loptice testa. U tri stave papirić sa imenima momaka u koje su se zagledale, a jednu ostave praznu. Zatim testo stave u ključalu vodu i prva loptica koja izbije na površinu, nosi papirić sa imenom njene prave ljubavi. Ako ispliva prazna loptica, znači da devojka još nije upoznala svog suđenog.

Devojke mese kuglice testa: Foto: Pixabay/StockSnap

Starije žene na Bogojavljenje predskazuju kakva će godina biti, pa tako mraz i sneg poručuju nas čeka bogat rod, a vedro vreme nevolje sa sušom.

Najpoznatiji običaj vezan je za verovanje da se uoči Bogojavljanja na tren otvori nebo. Ukrste se vetrovi koji duvaju zimi sa letnjim vetrovima i sva voda postane sveta. Ko se zatekne na otvorenom i to vidi, treba da zaželi jednu želju.

Veruje se da će se nebo u nekom trenu otvoriti Foto-ilustracija: Profimedia/Cultura RF

Danas pravoslavni hrišćani obavezno idu u crkvu, kako bi uzeli Bogojavljensku vodicu, koju mogu da piju tokom cele godine, a od pre desetak godina kod Srba je obnovljen stari običaj da se u reku baci krst, a mladići se takmiče da do njega stignu i prvi ga uhvate. U poslednje vreme takmiči se i sve više devojka.

 

(Telegraf.rs)