LAKTAŠI, 1. februara – Da je područje banjalučke regije vrlo pogodno za vinogradarstvo, a posebno za bijele sorte vina, svjedok je i vinarija “Dalmati” koja, iako je zvanično otvorena prošle godine, iza sebe ima dugogodišnje iskustvo i tradiciju.


Riječ o vinogradima i vinima, mogima poznatog Bogoljuba Popovića i njegovih sinova, koje je rat devedesetih godina doveo u Trn. Vinogradi u kojima se gaji šest sorti vina prostiru se za sada na četiri hektara u banjalučkom naselju Glamočani, a o njima brinu porodice Popović i Matić.

Upravo porodica Popović, koja je izbjegla iz Dalmacije – gdje je vino sastavni dio tradicije i običaja, u braći Matić, Miroslavu i Saši, koji su se u Banjaluci ostvarili u IT biznisu, našli su partnere za ozbiljnu proizvodnju vina. Takođe, kako je i porodica Matić porijeklom iz Benkovca u Dalmaciji, sasvim logična ideja je bila da se vinarija nazove “Dalmati”, po plemenu Ilira koji su i naseljavali to područje.

Kako je vinova loza dospjela i opstala u Banjaluci, te kako je došlo do saradnje između dvije porodice, razgovarali smo sa Bogoljubom Popovićem – prvim vitezom vina u Krajini.

Bogoljub Popović

Gdje Dalmatinac opstane, opstaće i vinograd

Deda Bogoljub nam je ispričao da je 1995. godine izbjegao iz Dalmacije sa ličnim stvarima i nekoliko čokota vina. Mnogi su mu govorili da vino ne može uspjeti u Banjaluci, jer to nije vinski kraj. Međutim, tvrdoglavog Dalmatinca, nisu mogli odgovoriti od ideje.

On je, kaže, uvijek na takve opaske odsječno odgovarao: “gdje Dalmatinac opstane, opstaće i vinograd”.

I istina, prema najnovijim saznanjima koja su u skorije vrijeme vršena za potrebe uzgoja vinograda, to se i pokazalo tačnim.

Vinograd vinarije “Dalmati”

Deda Bogoljub je, uz pomoć sinova Gorana i Zorana, te unuka posadio 8.000 čokota vinove loze, a vinograd sada broji još 3.000 novih zasada, starih tek godinu dana. Takođe, u planu je ove godine sadnja još 6.500 novih sadnica.

“Kod njih godine nisu bile bitne kada je u pitanju rad na vinogradu. Ipak, Bogoljub je uvijek prvi i bez obzira što broji 84 godine, teško je pratiti njegov tempo. Kad svi stanu, djed kaže hajmo još jedan red”, sa osmjehom nam objašnjava jedan od saradnika u vinogradu.

Vinova loza se na tzv. Krivokapića brdu prostire na četiri hektara, a sadnjom novih sadnica vinograd će se proširiti na 6,5 hektara.

U vinogradima u Glamočanima, porodice Popović i Matić, gaje šest sorti vina. Riječ je o bijelim sortama vinima Chardonnay, Rajnski rizling, Tamjanika i Morava, te crnim sortama Merlo i Cabernet Sauvignon.

Takođe, u planu je sadnja i sorte Marselan, koja je otporna i pogodna za kupažu sa sortama Merlo i Cabernet Sauvignon, kao i za kombinaciju sa bijelim sortama za roze vina.

U planu izgradnja vinskih podruma i konobe

“Na lokaciji vinograda, na prelijepoj periferiji Banjaluke, vinarija “Dalmati” planira da izgradi i vinske podrume, kao i konobu u kojima će Banjalučani i turisti moći da uživaju u čarima pogleda na panoramu grada i rijeku Vrbas”, kažu braća Popović i Matić.

U planu je, kažu, da njihova vinarija postane dio turističke ponude banjalučke regije i dio vinskog puta, koji bi posjetiocima pružio jedinstveno, ali i gastronomsko iskustvo ispunjeno obiljem mirisa i ukusa.

(Banjaluka.com)