LAKTAŠI, 20. aprila – Privreda Laktaša prihoduje na godišnjem nivou milijardu i šest stotina miliona KM. Kada dođu strane kompanije ne mogu vjerovati da ipak jedan grad, koji po statističkim pokazateljima ima oko 36 000 stanovnika, ima takav prihod privrede. Ovaj tim ljudi na čelu sa mnom sigurno ima želju da stvori još bolji ambijent, rekao je Miroslav Bojić, gradonačelnik Laktaša, gostujući u emisiji “Oči u oči-objektivno”, koju realizuju portal Elta TV i portal Banjaluka.net.


Bojić naglašava da je sve to Vlada Republike Srpske konačno prepoznala i dala značajnu podršku.

– Nekada možda zbog blizine Banjaluke ili zbog toga što je predsjednik Dodik iz Laktaša, mislim da su Laktaši zaslužili puno više. Tek se u prošloj i u ovoj godini prepoznalo da Laktaši mnogo privređuju, da se republički budžet “puni” od privrede iz Laktaša, da se mnoge kapitalne investicije u drugim opštinama finansiraju upravo iz privrede koja je prihodovala sa područja Laktaša, ali to se nije dovoljno vraćalo – rekao je Bojić.

Gradonačelnik najmlađeg grada u Republici Srpskoj istakao je da se utisci nakon dobijanja statusa grada i veličanstvene proslave u Laktašima još nisu slegli, te da je siguran da će se tek u narednom periodu pokazati šta to konkretno znači za ovu lokalnu zajednicu.

– To je istorijski događaj, ne samo dobijanje statusa grada i usvajanje u Narodnoj skupštini Zakona o gradu Laktaši, nego i dobijanje saglasnosti Vlade o izgradnji srednjoškolskog centra u Laktašima. To su sigurno unazad 20, 25 godina poslijeratnog perioda možda i dvije najbitnije odluke za Laktaše, a tek će se u narednom periodu pokazati koliko je to značajno, pogotovo izgradnja srednjoškolskog centra koja bi trebala da donese novi akcenat razvoju, ne samo u privrednom smislu, nego i razvoju grada – kazao je Bojić.

Dodaje da je cilj lokalnih vlasti da srednja škola bude najmodernija u regionu.

– Što se tiče srednjoškolskog centra, kada sam ja preuzeo opštinu, sadašnji grad, mi nismo imali nijednog usvojenog dokumenta. Usvojili smo regulacioni plan “Centar 2” i izgradnja buduće srednje škole je planirana preko puta sportske dvorane u Laktašima. Obezbijedili smo lokaciju, riješili imovinske odnose, usvojili regulacioni plan, uradili elaborat opravdanosti izgradnje srednjoškolskog centra, dobili zaključak Vlade na prijedlog Ministarstva prosvjete i kroz to smo definisali mnoge prioritete, a glavni i osnovni cilj je školovanje budućih kadrova, zanimanja za potrebe naše privrede. To su uglavnom profili tehničke struke, elektoenergetičari i mnogi drugi smjerovi koji su definisani elaboratom i koji se pokazao kao opravdan. Imaćemo naravno i neke od opštih smjerova. Sada smo u fazi izrade glavnog projekta, u maju očekujemo građevinsku dozvolu i nakon toga krećemo u tenderske procedure. Odlukom Vlade RS dobili smo i sredstva za izgradnju i ako zbog trenutne situacije i porasta cijena građevinskog materijala ne bude prolongiranja, izgradnja bi trebalo da počne krajem ljeta. Dinamika gradnje je otprilike 12 mjeseci i ako sve bude išlo svojim tokom, 2024. bi mogla biti sa prvim đacima – rekao je Bojić.

Bojić naglašava da prefiks grad znači mnogo benefita u svakom smislu, ali i dodatnu obavezu.

– Kao gradonačelnik treba još odgovornije i ozbiljnije da se ponašam prema građanima. Moramo dodatno razvijati naše kulturne, sportske i turističke sadržaje, a pogotovo stvarati bolji i kvalitetniji privredni ambijent. Ono što je jako bitno jeste da želimo Laktašima da obezbijedimo, kao svakom gradu, da dobije svoj Osnovni sud, filijale fondova: PIO, zdravstva i mnoge druge institucije koje će građanima značiti rješavanje određenih stvari bez odlaska u Banjaluku ili Gradišku. Sigurno da to Laktaši zaslužuju – smatra Bojić.

Gradonačelnik Laktaša naglašava da se trenutno radi na rješavanju komunalne i putne infrastrukture, vodosnabdijevanje u mnogim seoskim područjima na teritoriji grada.

– Vlada je donijela odluku prije nekoliko dana i usvojila plan javnog preduzeća Putevi RS gdje dolazi do rekonstrukcije dva magistralna putna pravca, Klašnice–Prnjavor i Klašnice-Gradiška i oba prolaze kroz naša mnoga naseljena mjesta i siguran sam da će to značiti i boljem ambijentu i životu – naglašava Bojić.

Ulaganja u poljoprivredu

Uprkos značajnijim izdvajanjima za poljoprivredu, gradonačelnik Bojić ističe da je ipak ovoj grani privrede, s obzirom na potencijal, potrebna značajnija podrška.

– Lijevče polju je potrebno stabilnije tržište i pokušavamo da radimo na tome da jedan ozbiljniji distributivni centar, kada je u pitanju otkup voća i povrća pokušavamo privući i obezbijediti da dođe u Laktaše. Prije godinu dvije dana formirali smo zadrugu “Slatinka” koja radi na brendiranju poljoprivrednih proizvoda, većinom povrća. Pokazalo se da proizvodi poput slatinskog paradajza pronalaze svoj plasman na tržištu – ističe Bojić.

Govoreći o turističkim potencijalima, Bojić je istakao da se malo koji grad u Evropi može pohvaliti da na svojoj teritoriji ima dvije termo-mineralne banje, kao što je slučaj sa Laktašima. Ipak, potencijal nije iskorišten u dovoljnoj mjeri, te je plan da se u narednom periodu pristupi ozbiljnije ovom pitanju.

– Korona virus usporio je cjelokupan proces. Prije pandemije kapaciteti hotela “San”, odnosno “Terme Laktaši” i banje “Slatina” su bili maksimalno popunjeni. Prema meni dostupnim informacijama postoje ozbiljne namjere za dalje proširenje i unapređenje. U Slatini je u planu izgradnja otvorenih bazena, iza koje je stala i Vlada i grad Laktaši. Nadam se da će svoje planove ostvariti. Sigurno da smo svi ponosni na naše potencijale i da pokušavamo obezbijediti dodatne parametre. Ono što je bitno istaći je da mi imamo kulturno-istorijsko nalazište “Balkis” u Bakincima i sigurno da ćemo pokušati turistički da ga unaprijedimo i napravimo dodatne turističke sadržaje – kazao je Bojić.

Za kraj razgovora, Bojić se osvrnuo na dosadašnji rad na čelu opštine, sada grada Laktaši.

– Ovaj posao je izuzetno stresan. Dnevni raspored je popunjen od ujutru do naveče svaki dan. Bio sam zamjenik ministra poljoprivrede i mislio sam da su to obaveze, ali ipak je teže biti gradonačelnik, jer je širi spektar djelovanja. Nije lako to sve stići, a trudimo se biti među građanima i na terenu, na taj način dobijemo prave i pravovremene informacije – zaključuje Bojić.