LAKTAŠI, 15. novembra – Laktaši su već tri godine zaredom proglašeni kao najpovoljniji mikro ili mali grad za investiranje u Еvropi od strane “The financial Times-a“ – izjavio je gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić.


Bojić kaže da je takva ocjena od relevantnog magazina dodatni motiv, ali i znak da se rad Laktaša vrednuje.

“U Laktašima se realizuju najveće investicije u Republici Srpskoj. Po našim procjenama,  investirano je više od tri miliona KM. Imamo dosta stranih ulaganja, ali se i domaće kompanije se razvijaju punim kapacitetom”, kaže Bojić.

Bojić napominje da je najveća investicija u Laktašima trenutno pogon njemačke kompanije “Male“,  koja bi svoj objekat trebalo da završi do kraja godine, a otvaranje se očekuje u februaru ili martu sljedeće godine. Riječ je o objektu koji se prostire na 30.000 kvadratnih metara.

Bojić ističe da je riječ o kompaniji koja već posluje u Laktašima, ali im je novi objakat bio potreban zato što se razvijaju ta dodaje da su komapniji ponudili najbolje uslove. Ova kompanija zapošljava 520 radnika.

Bojić kaže da i kompanija “Iskra Tela L“ izgradnju svoje fabrike u Mahovljanima privodi kraju,  te da je useljenje planirano do raja godine. Riječ je o objektu koji se prostire na 15.000 kvadratnih metara.

Kao veliku Bojić navodi i investiciju kompaniju “PMP industries“,  koja se bavi proizvodnjom dijelova za miksere za beton.

Kada je riječ o grani privrede koja dominira u Laktašima, Bojić kaže da je to metalski sektor, ali i drvoprerada.

“Imamo 960 registrovanih firmi i taj dio se urkupnjava. Privreda Laktaša je u odnosu na prije četiri godine četvorostruko povećana”, kaže Bojić.

Gradonačelnik Laktaša kaže da investitori kada dolaze u neku sredinu gledaju mnogo fakotra.

“Investitore prvo interesuju cijene zemljišta, lokacije, uslovi, infrastruktra, snabdijevanje energijom. Bitan im je pristup gradske administracije, žele da su toplo dočekani, da imaju komunikaciju. Mi se trudimo da budemo fleksibilni i pristupačni, da brzo rješavamo svoje procedure”, rekao je Bojić.

Bojić kaže da ih investitori često hvale za brze procedure dobijanja dozvola.

“Građevinske dozvole se izdaju za jedan o pet dana. Regulacione planove izdajemo za četiri mjeseca, samo onoliko koliko je potrebno da se ispoštuju svi zakonski procesi“, rekao je Bojić.

Bojić kaže da je jedan od parametara koje investitori gledaju i kvalifikovana radna snaga.

“Zato smo krenuli u izgradnju Srednjoškolskog centra, uz podršku predsjendnika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlade Srpske. Želimo da napravimo najmoderniji Srednjoškolski centar. Na Privrednom savjetu Grada Laktaši  konstatovali smo da je Srednjoškolski centar najbitnija stavka za dalji razoj Laktaša i privrednici su poručili da će pomoći u opremanju“, kaže Bojić i dodaje da će prvi učenici u klupe sjesti u septembru 2025. godine kada se završe svi neophodni radovi i zaposli nastavni kadar i osoblje.

Bojić kaže i da se radi na proširivanju kapacitet u predškolskim ustanovama, odnosno u vrtićima.

“Povećali smo kapacitete vrtića u Laktašima. U Aleksandrovcu smo dodali jednu jasličku grupu. Veliko Blaško dobilo je svoj vrtić – to je jedan lijep objekat izgrađen uz podršku Vlade, a grad je uložio sredstva i tu smo dobili 55 mjesta, a u planu je proširivanje kapaciteta”, kaže on.