Razvijena privreda u našoj opštini je ključni parametar da Laktaši dobiju status grada, poručio je načelnik Laktaša Miroslav Bojić, gostujući u našem Јutarnjem programu.

To je juče najavio i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tokom posjete ovoj opštini.

– Poslije jučerašnjeg dana možemo svi zajedno biti zadovoljni. Јoš jednom hvala srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, Vladi Republike Srpske, privrednicima, kao i stanovništvu što su imali strpljenja da svi zajedno dočekamo ovako dobre vijesti – istakao je Bojić.

Opština Laktaši već na ljeto bi trebala dobiti status grada.

– Radili smo elaborat opravdanosti i po svim pokazateljima mi zaslužujemo taj status. Nekoliko je parametara, jedan je i broj stanovnika, razvijena privredna aktivnost i njen potencijal, ali i broj zaposlenih iz opštine, odnosno nezaposlenih u procentima. Na 38.000 stanovnika koliko ima opština, imamo oko 11.000 zaposlenih. U svim tim pokazateljima mi zaslužujemo status grada – istakao je Bojić.

Pored dobijanja statusa grada, Laktaši će od republičkih institucija dobiti i šest miliona maraka za izgradnju srednjoškolskog centra.

– Priča o srednjoškolskom centru datira još od kraja otadžbinskog rata. Јedna smo od rijetkih opština koja nije imala svoj centar. Djeca, njih 1.200 su svoje školovanje nastavljalo u Banjaluci. Ovim smo kapitalizovali sav uložen napor – rekao je Bojić.

Kada je u pitanju profil zanimanja u srednjoškolskom centru, trebala bi prevladavati metalna industrija.

– Ali biće sigurno još nekih smjerova. Poznati smo i po Lijevču polju, potom imamo dvije banje, dakle jake grane su nam poljoprivreda i turizam. Naš cilj je da imamo 300 do 400 đaka u našoj školi – dodao je Bojić.

U prethodnih godinu završen je plan, elaborat, idejno riješenje, urbanističke i građevinske dozvole.

– Objekat je oko 3.700 kvadratnih metara, procjene su da će radovi trajati izmeđui godinu i godinu i po. Vjerujem da bi već 2023. godina mogla biti prva školska u Laktašima, ali rok je 2024. godina – poručio je Miroslav Bojić, načelnik opštine Laktaši.

RTRS

1 KOMENTAR

  1. Koje pucao pored tebe za badnje jutro
    Objavi ako imas karaktera
    Daje pravna drzava to bi bilo krivicno djelo(nesto skrivati)
    Toje ogledalo gdje i u kakvom sistemu zivimo

Comments are closed.