LAKTAŠI, 09. septembra – Višemilionskim investicijama u privredi, poljoprivredi, infrastrukturi i objektima za društvene aktivnosti, Nova Topola ubrzano mijenja status te postaje sve privlačnija za život.

Nova-Topola-foto-Milan-Pilipovic

U ovom lijevčanskom mjestu na raskrsnici puteva započeli su infrastrukturni radovi vrijedni 2.000.000 KM. Osim toga raspisan je tender za kapitalne projekte na unapređenju vodosnabdjevanja, kanalizacionog sistema, rekonstrukciju puteva i ulica vrijednosti 6.000.000 KM.

To je za Srpskainfo rekao Zoran Adžić, načelnik opštine naglašavajući stalna ulaganja u Agroindustrijsku zonu.

– Investitori iz Austrije otkupili su 40 dunuma za izgradnju fabrike medicinske opreme odnosno sanitetskog materijala. U pregovorima smo sa još jednom grupom potencijalnih ulagača iz iste države koji su iskazali želju da u Novoj Topoli izgrade fabriku za preradu poljoprivrednih proizvoda, primarno povrća i voća – kaže Adžić.

U Novoj Topoli u toku je izgradnja tržnog centra na 8.000 kvadratnih metara, gdje će biti zaposleno 80 radnika. Takođe u Agroindustrijskoj zoni italijanska kompanija „Kalcedonia” gradi objekat od 11.000 kvadrata, a zaposliće 500 radnika.

U Novoj Topoli počela je obnova i dogradnja društvenog doma koji će sa trgom činiti moderan kompleks za potrebe kulture, sporta, građanskih udruženja te druge potrebe mještana. Prilikom potpisivanja ugovora sa izvođačem radova, rečeno je da će dom biti završen za tri mjeseca. Najveći dio novca, 250.000 evra je donacija Srbije, a preostalih 127.000 KM obezbjedila je opština Gradiška.

Ognjen Žmirić, zamjenik načelnika koji živi u Novoj Topoli i odavno se zalaže za unapređenje života u toj sredini, posebno otvaranje radnih mjesta, izgradnju proizvodnih preduzeća i infrastrukture, ističe da je nedavnom izradom regulacionog plana koji obuhvata 80 hektara, otvoren put ubrzanog razvoja ove sredine.

– Osim doma koji za nas ima nemjerljivu važnost, ugovorena je izgradnja tri kilometra trotora, po kilometar u pravcu Srpca, Gradiške i Elezagića odnosno priključenja na autoput. Za ovo frekventno mjesto, gdje je saobraćaj intenzivan, a pješaci u stalnoj opasnosti, trotoari su krupan korak ka bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju – rekao je Žmirić.

U kontekstu zdravije i naprednije životne sredine lokalne vlasti podsjećaju i na početak izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadne vode u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli. To predstavlja početak projekta zaštite životne sredine u gradiškoj opštini.

 

Načelnik opštine Zoran Adžić i Piter Dafi, direktor misije USAID-a u BiH saglasni su da su prečistači otpadne vode i fekalija preko potrebni za ovu Novu Topolu, gdje se nalaze bogati resursi pitke vode na dubini od nekoliko metara. Vrijednost investicije je 560.000 KM.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

 

– Ovdje ćemo efikasno riješiti problem fekalija koje će, poslije prečišćavanja biti provedene u rijeku Osornu, bez opasnosti po biljni i životnjski svijet – rekao je Adžić, naglasivši da je u Novoj Topoli perspektivna, uređena privredna zona, sa mnogim olakšicama za investiture, na izrazito povoljnoj geografskoj poziciji.

On kaže da će u narednom koraku graditi sistem prečistača za potrebe cijelog naselja u Novoj Topoli.

Stari orah u Novoj Topoli

Jedno od prepoznatljivih obilježja Nove Topole je stari orah za kojeg stručnjaci kažu da je najveće stablo u RS, posađeno prije više od 100 godina. Nalazi se u dvorištu OŠ „Petar Kočić“.

Prečnik oraha je preko dva metra. Dražen Kovačević, načelnik Odjeljenja za prirodno naslijeđe RS ističe da je orah zdrav i u proceduri je određivanje njegovog značaja za prirodno nasljeđe RS.

 

 

Srpskainfo