BANЈALUKA, 26. JULA – Predsjednik banjalučkog Gradskog odbora Demosa Boran Bosančić rekao je da treba naći što bolje rješenje kako bi poljoporivredni proizvođači mogli što prije popraviti plastenike oštećene u nevremenu, te da bi bilo korisno donijeti smjernice kojima bi se tržni centri u Republici Srpskoj obavezali da od poljoprivrednika kupuju proizvode i tako im pomognu u oporavku i što prije stanu na noge.


“Osim nevremena, pojedini privrednici i gazdinstva su pogođeni i pojavom svinjske kuge i našli su se u ozbiljnim finansijskim problemima. Vjerujem da će Vlada Republike Srpske izaći u susret svima koji su pogođeni nevremenom i pomoći im u saniranju štete”, rekao je Bosančić.

Bosančić, koji je i generalni sekretar Demosa, rekao je povodom sarajevskog sastanka partnera u vlasti na nivou BiH, da je Demos dio vladajuće koalicije i podržava rješenje tih problema.

“Bitno je da će već 22. avgusta biti izabran novi ministar finansija, a koji dolazi iz Republike Srpske. Takođe, usaglašen je i set evropskih zakona, a o kojime ća se razmatrati na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Bitno je da se svi problemi rešavaju dijalogom, a ne pozivanjem na sukobe, a koje sve češće možemo čuti od pojedinih političara iz FBiH”, naglasio je Bosančić.

On je iskazao punu podršku presjedniku Srpske Miloradu Dodiku u zaštiti interesa Republike Srpske, jer smatra da vodi ozbiljnu i odgovornu nacionalnu politiku.

Bosančić, koje je u aprilu izabran za predsjednika Gradskog odbora Demosa u Banjaluci, rekao je da se već intenzivno pripremaju za predstojeće lokalne izbore, saopšteno je iz Demosa.

“Vjerujem da smo spremni i da ćemo ostvariti još bolje rezultate nego na prethodnim izborima. Naš cilj je da budemo treća stranka po snazi u Banjaluci. Čelni ljudi organizacije već rade u punom kapacitetu, a pristupaju nam i drugi članovi od kojih će neki biti i kandidati na narednim lokalnim izborima. Imamo kadrove koji mogu da vode kompletnu Gradsku upravu, od predsjednika Skupštine Grada, pa do direktora javnih ustanova i preduzeća”, rekao je Bosančić.

On je istakao da je, u okviru skupštinske većine u gradu Banjaluka, Demos imao priliku aktivno učestvovati u donošenju odluka koje su uticale na razvoj grada, a, naravno, mnogo je tu još problema koji se moraju što prije riješiti.

“Tu mislim na rješenje problema `Akvane`, zatim tu je problem i sa redukcijom vode koja je uvedena u pojedinim banjalučkim naseljima. To su samo neki od problema, a važno je da se što prije krene u njihovo rješavanje. Takođe, mnogi Banjalučani se žale na gužve u saobraćaju i nedostatak parkinga, pa zbog toga što prije treba biti urađena studija koja će nam pokazati kako da te probleme riješimo. Banjaluka mora biti čistija, uređenija,zelenija sa uređenim obalama Vrbasa. Jedna od ideja ove strukture gradske vlasti bila je transparetnija gradska uprava, a zašto su i dobili podršku birača, a vrlo brzo se odustalo od takvig načina rada”, naglasio je Bosančić.