LAKTAŠI.14.januara- Nakon što je sinoć, u vrlo kratkom vremenskom intervalu, napadao snijeg, danas imamo skoro idiličan dan, za prave  “zimske radosti”. Ako ništa drugo, bar su se najmlađi obradovali, i požurili da naprave Snješka Bijelića, ili neke izmšljene zimske dvorce od snijega i leda. Fotografije svjedoče o radosti i igri, u kojoj su učestvovali čak i kućni ljubimci. A veselo je bilo u Trnu, Glamočanima, Velikom i Malom Blašku, kao i u ostalim mjestima na području Laktaša. Ako ste se slučajno zapitali, treba li i koliko da pustite djecu van, u narednim redovima prenosimo vrlo zanimljivo mišljenje stručnjaka.

16009901_1413643072001419_1242912172_o

Upravo taj boravak na otvorenom, na svježem zraku, i danu obasjanom suncem, je nešto što pedijatri preporučuju, u zimskim danima. Bitno je da temperatura vazduha nije u velikom minusu, i da djeca ne budu predugo mokra, napolju.

Igra i boravak na otvorenom omogućava djeci bijeg od svakodnevnih kućnih bakterija. Ne samo da izrazito pogoduje zdravoj djeci, već i ona sklonija bolestima zbog pada imuniteta od svježeg zraka mogu imati znatno više pozitivnih učinaka.

16106233_1413641815334878_1743841338_o

Osim toga, boravkom na otvorenom dijete ima mogućnost razviti snažan autoimuni sistem i otpornost na alergije. Prošla istraživanja su već pokazala kako djeca koja žive u ruralnim područjima ili koja više vremena provode na otvorenom su otpornija i uopšte boljeg zdravlja zbog stalne izloženosti prljavštini, životinjama i bakterijama. Iako mnogi roditelji, baš suprotno, pokušavaju izbjeći doticaj djece s navedenim, bakterijama i prljavštinom, kao i boravak na hladnoći za dječji imunitet i zdravlje mogu biti samo od koristi.

 

Dakle, zdravstveni benefiti koje donosi fizička aktivnost djece tokom zime na otvorenom, uveliko nadmašuju rizik od oboljevanja zbog boravka na hladnoći, slažu se stručnjaci.

Naravno, podrazumijeva se da su djeca propisno obučena u  skladu sa  uslovima na otvorenom i da nose nezaobilazne zimske odjevne predmete – šal, kapu, rukavice, debele čarape, štramplice i slojevitu odjeću. Roditelji bi djecu trebali dodatno poticati na što više boravka na otvorenom, a dobro bi bilo da i oni sudjeluju u igrama s djecom.

bojan

Kanadski stručnjaci koji se bave pozitivnim učincima fizičke aktivnosti na djecu, preporučuju da bi djeca uzrasta  5 – 11 godina trebala dnevno provesti barem sat vremena u nekim fizičkim aktivnostima, što nikako ne smije biti zanemareno ako je vani hladno.

blasko

Kada to vrijeme dopušta, najviše se preporučuje igra s vršnjacima na igralištu, vožnja biciklom, i druge aktivnosti u kojima se djeca umjereno znoje i fizički jačaju. S aktivnostima poput trčanja ili plivanja treba biti oprezniji, jer stvaraju ipak jači zamor i intenzivnije djeluju da dječje tijelo. Ako su djeca fizički aktivna barem 60 minuta dnevno to će im pomoći:

– poboljšati ukupno zdravlje
– ostati fokusirani i  uspješniji u školi
– poboljšati kondiciju
– ojačati mišićnu masu
– zabaviti se s prijateljima u igri
– osjećati se sretnije
– održati optimalnu tjelesnu težinu
– poboljšati samopoštovanje
– naučiti nove vještine

Ako vam je ponekad teško potaknuti dijete na fizičke aktivnosti pokušajte ga motivirati:

– Ponavljajte mu da nikad nije ni prehladno ni prevruće za igru
– Upišite dijete na neke od programa u lokalnom sportskom centru
– Maleni vole kopati i prebacivati predmete. Snijeg je idealno vrijeme kada vam mogu “pomoći” u čišćenju snijega
– Pokušajte im biti valjani uzor. Živite što aktivnije i ne plašite se hladnoće.

U kojim situacijama nije poželjno pustiti dijete na hladnoću:

– kada pada kiša ili ledena kiša
– kada je iznimno maglovito i vlažno
– kada su temperature ispod -10 C

/klinfo.rtl/