Jedan od najpopularnijih eks ju brendova, čudotvorna voda koja je, navodno, posustale mužjake vraćala iz mrtvih, odavno je pala u zaborav, ali se mještani zabačene varošice u istočnoj Bosni još nadaju će ih izvući iz bijede.

 

“Muška voda – ženska radost”. To je bio reklamni slogan, koji je prije tačno 50 godina izvor usred šume na planini Konjuh, nedaleko od varošice Kladanj, preporučivao onima koji imaju, što bi se današnjim jezikom reklo, problema sa potencijom.

Bosanska prirodna “vijagra prije vijagre” bila je megahit, ali i inspiracija umjetnicima. O njoj su pjevali Esma Redžepova i druge čuvene jugoslovenske estradne zvijezde, a u komičnom kontekstu čak i Mija Aleksić i Miodrag Petrović Čkalja, u duetu.

Ipak, mnogi su je shvatali krajnje ozbiljno, pa su ondašnji političari “mušku vodu” isticali kao šansu za razvoj male opštine na putu Tuzla – Sarajevo. Tvrdili su tada da imaju i laboratorijske nalaze koji naučno potvrđuju da ova voda vraća potenciju, a u narodu su se ispredale priče o 70-ogodišnjacima koji su, nakon što bi se napili “muške vode”, postali očevi.

Konjuh-Muska-voda-Kladanj-foto-privatna-arhiva-Facebook

Foto privatna arhiva/Facebook 

Poklon muževima

Davne 1968. godine “muška voda” je flaširana i plasirana na tržište Zapadne Evrope kako bi pomogla posustalim Nijemcima, Francuzima i Italijanima. Lokalni zvaničnici su tvrdili da je stigla u 30 zemalja svijeta. Ipak, izvozni brend je neslavno propao. Kako su zabilježili hroničari, čudotvorna voda je povučena sa inostranog tržišta, jer se ustanovilo da je puna bakterija. Ali, i godinama nakon toga prodavana je širom Jugoslavije, pa su je čak i supruge kupovale muževima za rođendan “umjesto kolonjske vode”.

Danas je od svega ostao samo hotelski kompleks, koji je zove, pogađate, “Muška voda”, i koji je već godinama u stečaju. Loši putevi i izgubljena reputacija nisu baš privlačni za potencijalne ulagače, mada se pričalo da je čak i slavni Edin Džeko bio spreman da odriješi kesu kako bi kupio propali kladanjski biser.  Šest puta je licitacija za prodaju propala, iako je početna cijena od 3,4 miliona KM prepolovljena.

Jedne godine u ovom mjestu je održana i korida, ali ni bikovi bodači nisu uspjeli vaskrsnuti nekadašnju slavu “muške vode”.

muska-voda-Konjuh-Foto-bh-index-com

Foto bh-index.com/RAS Srbija 

Seksvaser ili kurnjača

Muška voda je među lokalnim stanovništvom prozvana živopisnim imenom “kurnjača”, a u reklamne svrhe su je zvali i “seksvaser” i “akva vita Kazanova”, kako bi privukli što više stranih turista i kupaca. Krajem šezdesetih takvih je bilo na hiljade, ali danas je izvor, koji je još slavni srednjevjekovni putopisac Evlija Čelebija nazvao “izvorom mladosti”, kako svjedoče mještani, skoro presušio.

Flaširanje “muške vode” je prestalo 1992, ali onih koji na skoro presahlom izvoru traže spas za svoju usahlu muškost još ima.

 

Srpskainfo