SRBAC, 30. avgusta – Poslije napuštanja velike fudbalske scene, utakmica u Ligi šampiona i drugim evropskim takmičenjima, golman Branko Grahovac se u rodnom Srpcu posvetio humanitarnom radu i vraćanju FK “Sloga” na staze stare slave.

Branko-Grahovac-sportista-i-humanista-iz-Srpca-foto-Milan-Pilipovic

Ovaj uzorni sportista je ponikao u “Slogi” te preko “Bratstva” iz Gračanice, “Zete” iz Golubovaca, sarajevskog “Željezničara” i čačanskog “Borca” stigao u rumunski “Ocelul”, gdje je proglašen za najboljeg golmana u istoriji kluba čiji gol je branio u Ligi šampiona.

Igrao je, među ostalim fudbalskim velikanima, protiv “Mančester junajteda” a od igrača svjetske reputacije rivali su mu bili Rajan Gigs, Vejn Runi, Čičarito Ernandez, Majkl Kerik… Pored ovog priznanja, lani je postao najuspješniji strani golman u istoriji rumunskog fudbala. Branko Grahovac je poznat kao veliki patriota koji se trudi da promoviše RS, a razlozi za to su emotivne prirode. Njegov otac, major Dragan Grahovac, je najviši oficir VRS iz Srpca koji je poginuo u ratu.

Gdje god je igrao fudbal, nosio je teško breme nostalgije, bilježio sportska i životna iskustva pokušavajući da ih primjeni u zavičaju.

-Uvijek sam maštao da se vratim u Srbac. U svijetu ima novca ali nema naše ljepote, društva, iskrenih i odanih prijatelja. Poslije 18 godina aktivnog igranja vrhunskog fudbala, vratio sam se u Srbac i sada mi je srce puno, duša setna i sretna, sreća neupitna zbog poznatih lica koje svakodnevno srećem – ispričao je Grahovac za Srpskinfo podsjećajući da je njegova kćerka Sonja rođena u Rumuniji ali se on potrudio da prvo nauči srpski, a potom rumunski jezik.

Ove godine vratio se svojoj prvoj sportskoj ljubavi, FK Sloga, gdje je naučio prve fudbalske korake i spoznao sve čari ovog sporta.

-Želja mi je da Slogi pomognem, da podstaknem djecu i omladinu da se bave sportom. Neshvatljivo je da u Srcu nema mladića koji mogu stati na gol, braniti u drugoligaškoj konkurenciji i postati moji nasljednici. Neplanirano sam se aktivirao te povremeno, od ove sezone branim za FK Slogu dok ne pronađemo drugo rješenje među mlađima – kazao nam je Grahovac, odan sportu, svome gradu i okolini.

Izborio se za besplatan prevoz tri puta sedmično na treninge za djecu iz seoskih sredina, što je novina u radu Slogine škole fudbala.

Dugačak je spisak humanitarnih akcija u kojima je Grahovac učestvovao. Višestruki je davalac krvi o čemu svjedoče priznanja Crvenog krsta, stipendirao je djecu bez roditelja, pomagao prijateljima iz djetinjstva, učestvovao u akcijama spasavanju poplavljenih, danima račišćavao Doboj nakon katastrofalnih poplava…

Sada je jedan od aktera akcije za Natašu Davidović, bolesnu majku troje djece kojoj je za terapiju potrebno 11.000 KM mjesečno.

-Obezbijedili smo tri doze, borimo se za još koju u nadi da će se njeno zdravstveno stanje poboljšati, a spasonosni lijek dospjeti na listu u RS. Veoma sam opsjednut njenom sudbinom i problemom koji je zadesio. Ipak, kod mene nada nikada ne umire – kazao nam je Grahovac, čija popularnost u Srpcu je nadmašila gotovo sve sugrađane zvučnog imena i zavidnih karijera.

-Svakome je bitna njegova porodica ali treba i na druge misliti. To je moralno od onih koji imaju dovoljno – glasi Brankov zavjet solidarnosti i humanosti.

On je dobio više priznanja u rodnom kraju za afirmaciju Srpca i Srpske u svijetu.

Za Branka Grahovca je prije nekoliko godina priređen doček na gradskom trgu u Srpcu nakon što je njegov klub “Ocelul”, prvi put osvojio titulu prvaka Rumunije i plasirao se u Ligu šampiona.

Foto: Privatna arhiva

 

Oko hiljadu ljudi došlo je da mu čestita na uspjehu, a među njima je najviše bilo mladih srbačkih fudbalera, što je jedinstvena počast u ovom gradiću na ušću Vrbasa u Savu.

U svojoj humanitarnoj i sportskoj misiji, kaže, najveću podršku i razumijevanje daju mu supruga Jelena, rodom iz obližnjih Kladara te kćerke Helena (10) i Sonja (8), učenice srbačke osnovne škole.

Škola fudbala

Pored funkcije sportskog direktora, Grahovac je preuzeo brigu i o Sloginoj školi fudbala zajedno sa nekadašnjim golmanom Slavkom Vujićem, koji je svojevremeno branio za Rad iz Beograda. Sa podmlatkom Sloge stigli su i prvi rezultati, jer su tri mlada igrača uvrštena u spisak kandidata za reprezentaciju RS uzrasta od 12 do 14 godina.

 

Srpskainfo