Foto: Veterani opštine Laktaši/Facebook

 

Dok u drugim lokalnim zajednicama ima primjedbi i nezadovoljstva, u Laktašima predstavnici boračkih udruženja, ratni vojni invalidi i porodice  poginulih za opštinsku vlast imaju samo riječi hvale. 

– Ne samo da boračke kategorije mogu računati na podršku lokalne zajednice, nego i načelnik opštine Ranko Karapetrović uvijek ima vremena da primi i sasluša svakog borca, ratnog invalida ili člana porodice poginulog borca i da mu pomogne koliko god može. Kamo sreće da je i u drugim opštinama takva situacija – kaže Stojko Pandžić, predsjednik organizacije Veterani opštine Laktaši.

Dodaje da je prvi čovjek opštine uvijek tu, bilo da je u pitanju bolest u porodici, popravka kuće, podrška nekoj akciji.

Foto: UDAS/RAS Srbija

Stojko Pandžić

– Ne znam, stvarno, da je ikad odbio nečiju molbu – tvrdi Pandžić.

Karapetrović kaže da se lokalna vlast zaista trudi da izađe u susret veteranima Vojske RS, ratnim vojnim invalidima, a naročito porodicama poginulih boraca, koliko god je to moguće, ali da se to podrazumijeva.

– Lijepo je čuti da su zadovoljni, ali razumio bih i nezadovoljstvo, ako se pojavi. Nikad nije dovoljno brige, podrške i poštovanja prema tim ljudima. Koliko god učinimo, oni zaslužuju više – kaže Karapetrović.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Ranko Karapetrović

Dodaje da, nažalost, opština najčešće pritekne u pomoć kada je potrebno liječenje, i to je razumljivo, jer boračka populacija stari, a zdravlje im je narušeno, bilo da se radi o demobilisanim borcima ili porodicama koje su izgubile sinove.

 

– Trudimo se da, ipak, ne ostane sve na tome. Podržavamo njihovo uključivanje u život zajednice, sportske i druge aktivnosti. Dijelili smo i plastenike boračkim porodicama, koje žive na selu, podržavajući njihovo ekonomsko osnaživanje – kaže načelnik opštine. 

Karapetrović je tokom svog mandata posjetio brojne boračke porodice. Posebno mu je u sjećanju ostala posjeta Nadi Račić iz Malog Blaška, majci dva poginula borca. Njeni sinovi su izginuli još na početku rata. Kuća Račića, u kojoj je Nada odgojila svoje sinove, oronula je, pa joj je opština pomogla da je sanira. Iz sredstava lokalnog budžeta dobila je 14.000 maraka i obnovila svoj dom.

– Susret sa tom hrabom ženom me naročito potresao. Uprkos svemu što je preživjela, a samo ona zna kako joj je, Nada Račić je još dobrog zdravlja i snažnog duha. Zaista, to je za divljenje. Danima sam razmišljao o njoj – kaže Karapetrović.

 

Foto: Opština Laktaši

 

U Laktašima je aktivno nekoliko udruženja i organizacija, koje, uz podršku lokalne vlasti,  okupljaju boračke kategorije: Opštinska boračka organizacija, Veterani opštine Laktaši, Udruženje ratnih vojnih invalida, Organizacija starješina Vojske RS, te Odbojkaški klub invalida i SUBNOR.

Porodicama skoro 200.000 KM iz budžeta

U budžetu opštine Laktaši za ovu godinu predviđeno je više od 273.000 maraka za potrebe boračkih kategorija. Samo za pojedinačne pomoći boračkim i izbjegličkim porodicama planirano je 120.000 KM, dodatnih 60.000 za izgradnju ili obnovu stanova i kuća, te za održavanje spomen obilježja. Udruženja i organizacije koje okupljaju boračke kategorije dobiće ukupno 85.000 KM za svoj rad. Najveći grant od 43.000 KM namijenjen je Opštinskoj boračkoj organizaciji.

 

Srpskainfo