LAKTAŠI, 06. jula – Cijena putarine na auto-putevima u Republici Srpskoj iznosi oko 10 feninga po pređenom kilometru, a na osnovu cjenovnika koji je usvojila Vlada RS.

Brine ih kusur: Putarina 10 feninga po kilometru, ali je konačna cijena ipak MALO DRUGAČIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tako je putarina od Banjaluke do Gradiške 3,5 KM, jer je dužina te dionice od Glamočana do budućeg mosta preko rijeke Save 34 kilometra, a zbog lakšeg rada s novcem i izbjegavanja zastoja pri vraćanju kusura odlučeno je da se iznos zaokruži na 3,5 KM – kažu u “Autoputevima RS”.

Ovo je zapravo odgovor iz ovog javnog preduzeća na pitanje narodnog poslanika Denisa Šulića, kojeg je zanimao način određivanja cijene putarine na području auto-puteva Republike Srpske.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Njihov odgovor je da se putarina naplaćuje za kompletnu dužinu auto-puta, da iznosi prosječno 10 feninga po kilometru, a da je u cijenu uračunat i iznos PDV-a, budući da naplata putarine nije izuzeta od naplate navedenog poreza.

– Slična praksa je primjenjena i kod drugih dionica. Važno je naglasiti da se kod zaokruživanja vodi računa o dužini dionice, tako da se kod kraćih dionica primjenjuje praksa zaokruživanja na viši iznos, dok se kod dužih dionica iznos zaokružuje na manju cifru. Primjer je dionica auto-puta „9. januar“ Banjaluka – Doboj, koja je ukupno duga 72 kilometra, ali putarina iznosi sedam konvertibilnih maraka – objašnjavaju u “Autoputevima RS”.

Po posljednjim podacima, u prvih pet mjeseci 2021. godine, javno preduzeće „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banjaluka, po osnovu naplate putarine na auto-putevima ostvarilo je ukupan prihod od 9.045.839 КM. Posmatrano po mjesecima, najveći prihod je ostvaren tokom maja, i to u iznosu od oko 2,1 milion KM, dok je u aprilu prihod iznosio oko 1,8 miliona KM, martu oko 1,9 miliona KM, februaru oko 1,7 miliona КM i u januaru oko 1,5 miliona KM.

Poredeći isti period prošle godine, kako kažu u “Autoputevima RS”, treba naglasiti da je u prvih pet mjeseci 2020. godine prihod ostvaren od naplate putarine bio nešto manji, ponajprije zbog pandemije virusa korona i ograničenja kretanja, koje je sa sobom donijela borba protiv novog virusa korona. U tom periodu, po ovom osnovu, inkasirano je oko 6,7 miliona KM.

Najveći prihod u prošloj godini ostvaren je tokom januara, i to oko 1,7 miliona KM, dok je u februaru iznosio nešto manje od 1,7 miliona KM, martu 1,2 miliona KM, aprilu 884.261 KM i maju oko 1,2 miliona KM.

Republika Srpska trenutno ima 105,91 kilometar autoputeva, i to Banjaluka – Doboj ukupne dužine 72,21 kilometar i Banjaluka – Gradiška dužine 33,7 kilometara.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Auto-put Banjaluka – Gradiška dobiće puni smisao nakon što bude završen most na Savi do kraja maja naredne godine, nakon čega će putnici i vozači šlepera konačno jednostavnije i brže da prelaze granicu. U avgustu ove godine se već očekuje spajanje čelične konstrukcije sa hrvatskom stranom, a potpisan je i ugovor o gradnji saobraćajnice od 4,5 kilometra na teritoriji Hrvatske.

Srpskainfo