U Republici Srpskoj je prošle godine rođeno rekordno najmanji broj beba, i to manje od 8.500.

REKORDNO NAJMANJE Prethodne godine u Srpskoj tek 8.494 rođenih beba
FOTO: ZORAN ILIĆ/RAS SRBIJA

Po podacima Zavoda za statistiku RS, živorođenih je tačno 8.494 tokom prošle godine. Primjera radi, godinu prije je rođeno 9.274 beba.

Podsjećamo da je krajem 2019. godine, na inicijativu predsjednice Republike Srpske Željka Cvijanović, predstavljena naučno-istraživačka studija “Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske – analiza stanja i prijedlog mjera”.

– Institucije Republike Srpske, zajedno sa stručnim timom i širom javnosti, baviće se pitanjima populacione politike organizovano, a ne na neki izolovani način, jer je to pitanje od opšteg društvenog karaktera za čije rješavanje je potreban jedinstveni front svih institucija u saradnji s ljudima kojima je to struka, koji znaju prepoznati određena kretnja i šta treba raditi u budućem periodu – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da sada, prvi put, Republika Srpska ima sistematizovane mjere populacione politike na osnovu kojih treba uraditi analizu budućih koraka i postignutih efekata, što znači da će se na drugačiji način pratiti rezultati svake od predviđenih mjera.

Predsjednica Republike je istakla da niko ne može biti zadovoljan novim ljudskim resursima, njihovim potencijalim, brojem novoređenih beba, te da na svaki mogući način to pitanje treba tretirati stručno.

Srpskainfo

1 KOMENTAR

  1. Од празне приче нема користи! Све док се родитељи не буду финансијски стимулисали за стварање вишечлане породице, имаћемо пад наталитета. Мизеран дјечији доплатак је најбољи показатељ колико је властодршцима стало до популационе политике коју су толико рекламирали по медијима. Кад се томе дода чедоморство и незапосленост младих,не пише нам се добро!

Comments are closed.