LAKTAŠI, 04. decembra – Situacija u oblasti privrede na području opštine Laktaši je povoljna, konstatovano je u lokalnoj upravi nakon analize privrednih tokova.

BROJKE U PRILOG LAKTAŠA Zadovoljni rezultatima u privredi i zapošljavanju
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Privredna kretanja, izuzev perioda obilježenog epidemijom virusa korona, karakterišu rast ukupne privredne aktivnosti, obima spoljnotrgovinske razmjene i izvoza, rast dobiti, zaposlenosti, te broja preduzeća.

Opština Laktaši je zadržala status razvijene lokalne sredine, koja je atraktivna za investitore. U posljednjih nekoliko godina investirano je preko 250 miliona evra direktnih stranih i domaćih investicija.

Nezaposlenost

Smanjena je stopa nezaposlenosti na nivou opštine sa 13,7 odsto, koliko je evidentirano prije dvije godine, na sadašnjih 8,6 odsto.

Prosječan broj nezaposlenih je 987 osoba, dok je broj zaposlenih premašio 10.000. Struktura zaposlenih, prema obliku svojine preduzeća, pokazuje veliko učešće privatnog sektora od 84,5 odsto.

Po programima zapošljavanja, putem JU Zavod za zapošljavanje RS za korisnike s područja opštine Laktaši izdvojena su podsticajna sredstva u ukupnom iznosu od 326.585 KM. Kroz projekte je podržano zapošljavanje ukupno 132 osobe.

Prihodi

Po ostvarenim ukupnim prihodima, dobiti, spoljnotrgovinskoj razmjeni i broju privrednih društva opštine, Laktaši zauzimaju treće mjesto u Republici Srpskoj, poslije Banjaluke i Bijeljine, a po ostvarenim ukupnim prihodima po stanovniku Laktaši su na prvom mjestu.

Prema obimu spoljnotrgovinske razmjene opština Laktaši je druga po uvozu, a treća po izvozu u konkurenciji 21 opštine u regiji Banjaluka.

Iz opštinskog budžeta, kroz različite mjere definisane Programom korištenja sredstava za podsticaj proizvodnje, razvoj poljoprivrede i za subvencionisanje kamate na kredite privrednih društava, obezbijeđeno je 225.045 KM. Za sufinansiranje projekata za razvoj plasteničke proizvodnje i pčelarstva iz lokalnog budžeta izdvojeno je 21.580 KM.

Srpskainfo