LAKTAŠI.03.maja-  Nazive ulica smislili su vikendaši. Bilo im je, valjda, dosadno. Nije to tako bilo prije, ali danas te ulice niko i ne zove drugačije. Mislim da će ove godine sakupljati potpise i tražiti da se ulice preimenuju. Sve je počelo kao šala, a moglo bi postati naša “ulična zbilja”.

Postavili tablu

Tako priču počinje Milorad Radinković (73), nastanjen u istoimenom zaseoku na laktaškom dijelu Slatine, vikend-naselja blizu Banje Luke. Njegova kuća je stotinjak metara od Bulevara pivopija, Ulice nepušača, Ulice mladosti i Udarničke ulice.

Reportaža iz Slatine kod Banja Luke| Ulice neobičnih naziva: Raspali roštilj, prituri kotlić i dođi na Bulevar pivopija

Sandro Radinković: “Vikendaši su najčešći kumovi nazivima ulica.” (Foto: G.Dakić)

– Zadesilo se da u jednoj ulici žive samo napušači pa su je prozvali Ulicom nepušača i udarili tablu na glavnom drumu. Tabla treba da upozorava svakoga ko dolazi u taj kraj, da ne donosi cigarete – govori Radinković.

ulica-nepusaca

Ulica nepušača: Poznata svima

Prije nego što ta ulica nije imala ovo ime, za nju, dodaje on, niko nije znao. Sada je svi znaju i pričaju o njoj. Mještane ulice niko nije mogao pronaći pa je to bio još jedan razlog zbog čega je bezimena ulica dobila neobičan naziv. Svega tri ili četiri krivine dalje, nalazi se Bulevar pivopija.

– Njegovi stanovnici mahom su vikendaši koji dolaze jednom ili dva puta godišnje na sedam ili deset dana. Najčešće za Prvi maj i ljeti. Tada se raspale roštilji, priture kotlići, poneki ražanj, a uz sve to pod obavezno se servira i hladno pivo. Tako je i ova ulica dobila ime Bulevar pivopija – govori Miloradov sin Sandro (40).

Hladno pivo

Pored Ulice nepušača i Bulevara pivopija, Slatina ima i Ulicu mladosti i Udarničku ulicu. Mještani Slatine ne znaju ko je i kada ulicama dao ove nazive, ali dodaju da je scenarij uvijek isti.

ulica-mladosti-slatina

Zemlja se prodaje i u Ulici mladosti

– U ulici je u jednom trenutku, vjerovatno, bilo mnogo mladih ili mnogo radnika pa su tako dobile te nazive. Nažalost, sve je manje onih koji to pamte, jer se zemlja prodaje u bescijenje, a mnogi bježe u grad – ističe Sandro Radinković.

16 kada i 42 stepena

Slatina je poznata i po jagodama, ali i po mnogim izvorima termalnih voda. U banji Slatini, 12 kilometara od Banje Luke, ljudi se liječe još od rimskog doba, a u novije vrijeme tu se radi savremena fizikalna terapija. Pacijenti dolaze iz svih krajeva BiH i inozemstva na kineziterapiju, fototerapiju, laseroterapiju, mehanoterapiju i kupanje u četiri zatvorena bazena termomineralne vode, čija je temperatura 42 stepena s ugrađenim podvodnim masažerima u 16 kada.
/Dnevni avaz/