LAKTAŠI, 25.januara – Takozvani časovnik sudbine, koji simbolizuje opasnost od uništenja svijeta, ostaje na samo dva minuta do ponoći, saopštili su juče naučnici koji svake godine prilagođavaju kazaljke ovog časovnika u skladu sa dešavanjima u svijetu.

casovnik1

Kako su rekli, kazaljka ostaje na dva minuta, zbog rizika od nuklearnog rata, klimatskih promjena, kao i zbog širenja lažnih vesti kojima se utiče na slabljenje demokratije.

Kazaljka sata se nalazi dva minuta do ponoći kao i 1953. godine kada su SAD i Sovjetski savez testirali hidrogensku bombu, navodi se u izvještaju Biltena nuklearnih naučnika (Bulletin of the Atomic Scientists – BSA).

 

BSA upozorava da “normalizujemo veoma opasan svijet”.

Kazaljka je na istom mjestu kao i prošle godine ali to nije znak stabilnosti, rekla je predsjednica BSA Rejčel Bronson.

 

Kako je istakla, svijet je ušao u fazu koji naučnici zovu “novi abnormalni period”.

 

Bivši guverner Kalifornije Džeri Braun koji je takođe član BSA, smatra da svjetski rukovodioci ne čine dovoljno kako bi se smanjila opasnost od izbijanja nuklearnog rata.

– Igramo ruski rulet sa čovječanstvom. Zaslijepljenost i glupost političara i njihovih savjetnika je zaista nešto šokantno u odnosu na opasnost od nuklearne katastrofe. Mi smo kao putnici Titanika. Ne vidimo ledeni brijeg pred nama, ali zato uživamo u dobrom jelu i muzici – rekao je Braun, prenosi Blic.rs.

Ovaj godišnji događaj omogućava naučnicima da pokažu koliko su zabrinuti.

Odbrojavanje na ovom satu je počelo još 1947. godine od strane stručnjaka koji su radili na projektu Menhetn u okviru kojeg je napravljena prva atomska bomba.

Ovaj časovnik su osmislili američki naučnici okupljeni oko Biltena atomskih naučnika, a što su kazaljke na njemu bliže ponoći, to je veća opasnost u kojoj se svijet nalazi. Naučnici pomjeraju veliku kazaljku naprijed ili nazad u zavisnosti od procjene trenutne situacije.

Do sada je najveća opasnost bila za vrijeme 1950-ih i 1980-ih godina kada je bilo dva minuta do ponoći, a najmanja opasnost je bila sredinom 1991. godine kada je bila 17 minuta do ponoći na ovom imaginarnom časovniku.

 

Srpskainfo