SARAJEVO,03. maja –  Početkom februara ove godine snažna vodena bujica je srušila pješački most na rijeci Željeznici koji povezuje naselja Lužani i Pejton na Ilidži kod Sarajeva.

most111

Tri mjeseca poslije, osim što su dijelovi mosta izvučeni iz rijeke, nije se otišlo daleko u rekonstrukciji. Rok za završetak je probijen, prenosi Klix.

Prema onome što je zabilježeno na terenu, dijelovi mosta koji su završili u rijeci Željeznici izvučeni su iz vode, a preko željezne konstrukcije postavljene su drvene grede.

 

Pješački most bi trebao biti asfaltiran i osiguran za nesmetano kretanje pješaka.

Ali, ono što je na terenu jeste nesavjesnost odgovornih za održavanje i rekonstrukciju mosta, ali i pješaka. S jedne strane most, odnosno gradilište, nije prema propisima zagrađeno što svakodnevno koriste nesavjesni građani za prelazak preko mosta iako isti nije adekvatno osiguran.

Takođe ribari preskaču preko greda kako bi došli do prave pozicije za pecanje u rijeci Željeznici. Na svu sreću, do sada niko nije upao u vodu.

Izvođač radova na mostu srušenom na Ilidži usljed povećanja vodostaja rijeke Željeznice je Porobić d.o.o. iz Zavidovića, a direktor te firme Edin Porobić je za Klix.ba u februaru kazao da nisu mogli predvidjeti vanredne okolnosti i da je šteta zbog rušenja od 80 do 100 hiljada KM.

Porobić je tada poručio da je rok za završetak radova na mostu do maja 2019. godine i da ne bi trebalo da bude kašnjenja ukoliko uslovi budu pogodni za građenje.

 

 

Klix.ba