LAKTAŠI – Prvi četbot lokalnih samouprava u Srbiji i Bosni i Hercegovini baziran na veštačkoj inteligenciji omogućio je da gotovo 80.000 građana Sombora, Šapca, Bijeljine i Laktaša dođe do željenih usluga bez odlaska na šalter gradske uprave. Sa četbotom su obavili 142.000 konverzacija za nešto više od godinu dana.


Digitalna asistentkinja MIA (Municipal Intelligent Asistent) pruža brže odgovore i štedi vreme i novac građanima, zbog čega bi i druge državne i lokalne službe trebalo da uvedu četbotove u rad svoje uprave, zaključak je projekta „Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i Bosni i Hercegovini“, koji su sproveli GIZ i kompanija Saga, u saradnji sa NALED-om i PKRS, u okviru programa develoPPP nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

MIA je lansirana u oktobru 2021. kada je počela da pomaže građanima Bijeljine da brzo i lako saznaju šta im je potrebno od dokumentacije za upis u matičnu knjigu venčanih ili kako da registruju preduzetničku delatnost, a osnovci, srednjoškolci i studenti su se mogli raspitati o uslovima za stipendiranje. Istovremeno, MIA u Laktašima pruža informacije šta je sve potrebno od dokumentacije za zaključenje braka, registrovanje preduzetničke radnje i dodelu stipendija za studente prve godine fakulteta i učenike srednjih škola. Oba grada su otpočetka na raspolaganju imala i informacije o radnom vremenu gradskih organa, telefonima, kao i aktuelnim dešavanjima.

Na početku MIA je bila samo pružalac važnih informacija. To se polako menja u oktobru 2022. kada su u sve četiri lokalne samouprave, građani po prvi put dobili mogućnost putem četbota da poruče izvode iz matičnih knjiga i knjiga državljana, koji im stižu na kućnu adresu, kao i da prijave komunalni problem. Nakon toga broj konverzacija i korisnika porastao je 10 puta. Kao omiljena usluga pokazala se prijava komunalnih problema, sa 298 prijava u tri meseca, a u istom periodu podnet je i 181 zahtev za izdavanje izvoda ili uverenja.

U završnici projekta, najnovije informacije koje je MIA krenula da pruža u Bijeljini vezane su za administrativni postupak subvencija roditeljima i starateljima za novorođeno dijete i uslovima za poslovanje i investicionim potencijalima grada. Takođe, fizička i pravna lica u Laktašima mogu putem četbota da provere svoja dugovanja prema Gradskoj upravi po osnovu komunalne naknade, naknade za isticanje reklamnih poruka i naknade za zakup javnih površina, kao i dobiju tražene informacije o građevinskoj i upotrebnoj dozvoli i lokacijskim uslovima.

Najveća prednost četbota je njegova dostupnost građanima 24 sata, sedam dana u nedelji, kroz poznate kanale komunikacije – Viber, Facebook i portale gradskih uprava, bez potrebe za dodatnim odlascima na više šaltera da bi se završile procedure. Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, četbot stalno unapređuje svoja znanja, svaka konverzacija se pamti i koristi za treniranje boljih odgovora. U stanju je da paralelno vodi stotine konverzacija, tako da je istovremeno dostupan za sve građane.

Prihodi globalnog tržišta četbotova do 2027. premašiće 450 miliona dolara što će predstavljati desetostruki rast u periodu od 10 godina, a o njihovom značaju govori i podatak da su od izbijanja pandemije korona virusa najbrže rastući kanal komunikacije kompanija sa potrošačima.