BANJALUKA – Porcija ćevapa, pljeskavica i ostalog mesa sa roštilja u posljednjih nekoliko dana poskupjela je za jednu marku ili više u banjalučkim roštiljnicama, a uzrok tome je rast nabavne cijene mesa, ali i drugih proizvoda, povrća i sl.

Potvrdili su to za “Nezavisne” iz roštiljnica, nakon što su se građani neprijatno iznenadili kad su shvatili da treba da izdvoje marku do dvije više nego ranije za pljeskavice, ćevape ili piletinu s roštilja.

“Neki dan smo naručili nekoliko porcija pljeskavica i ćevapa, a tom prilikom nisam ni pitala za cijenu. Kada sam preuzela narudžbu, iznenadila sam se, jer je račun bio za nekoliko KM viši nego inače. Kad sam ih pitala šta je razlog tome, rekli su mi da su i nabavne cijene porasle”, ističe jedna građanka.

Lazo Šešić, direktor “Mesnica kod Laze”, ističe da je sve poskupjelo za bar pola marke, te je, kako kaže, bilo samo pitanje dana kada će i cijene mesa skočiti.

“Recimo, bikovi žive vage su prethodno koštali od 3,8 do četiri KM, a sada su od 4,5 do pet KM. Mi ne dirigujemo cijene, već proizvođač. Ako im ne platimo tu cijenu, oni će robu prodati u Federaciju i mi onda ne bismo uopšte imali robe”, rekao je Šešić za “Nezavisne”.

Iz “Leskovačkog roštilja 016” za “Nezavisne” su potvrdili da su prodajne cijene mesa sa roštilja povišene zbog rasta nabavne cijene.

“Da, sve je skuplje, a u zavisnosti od proizvoda, formirane su i cijene. Na primjer, gurmanska pljeskavica je sada pet KM, a donedavno je bila četiri KM, dok je mala leskovačka sada četiri KM, a prethodno je koštala 3,5 KM”, kazali su iz “Leskovačkog roštilja”.

Ističu da su velike porcije skuplje za jednu marku, a neke su, dodaju, poskupjele i za dvije marke.

“I salata je poskupjela. Sad je nabavna cijena gajbe paradajza 30 KM, a bila je 15 KM. Ni kupus više nije 0,90 feninga po kilogramu, sad je 1,5 KM”, istakli su iz “Leskovačkog roštilja”.

Iz roštiljnice “Stari recept” kažu da su svi njihovu proizvodi skuplji za pola marke. “Razlog tome je što je skočila nabavna cijena robe, mesa i svega ostalog, tako da smo morali i mi podići cijene mesa sa roštilja”, rekli su za “Nezavisne” iz “Starog recepta”.

Prema Šešićevim riječima, proizvođači mesa su se borili i izborili za neku prikladnu cijenu mesa, mada, kako kaže, nemaju ni oni zaradu od toga.

“Poskupjelo je žito, ali je i sva ostala hrana nenormalno poskupjela, kao što su kukuruz, pšenica i drugi proizvodi. Proizvođači se ovako bore da se ne ugasi stočni fond”, dodao je Šešić.