LAKTAŠI, 27. novembra – Za sve pravoslavne hrišćane.

hleb, vino, post

Foto: shutterstock

Sutra počinje Božićni post i trajaće 40 dana, dakle od 27. novembra do 6. januara. Iako je suština ista, nije strog kao Veliki (Vaskršnji) post.

Prema tumačenju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni.

Ciljevi su, poučava vladika Nikolaj, “čišćenje tela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja”.

Aronija, voće, šumsko voće, sok, zdravlje

Foto: Shutterstock, ilustracija

U trajanju celog Božićnjeg posta ne jede se meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim ponedeljka, srede i petka koji se poste “na vodi”.

Riba se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak.

Poslednja nedelja Božićnog posta je strožija, bez upotrebe ribe, a poželjno je da bude “na vodi”, dok je na Badnji dan post “na vodi” obavezan i tog dana se ne upotrebljava ni ulje ni vino.

hleb, vino, post

Foto: shutterstock

Veoma je važno da pravoslavni hrišćani koji žive u zemljama u kojima se novogodišnji praznici slave po novom kalendaru i padaju u vreme Božićnog posta, ne prekidaju post, već da Novu Godinu proslavljaju kada ona dođe po pravoslavnom kalendaru, poštujući tradiciju svojih predaka i crkvena pravila.

crkva, zvono, molitva, manastir

Foto: Profimedia

 

(Alo.rs)