LAKTAŠI, 13. novembra – Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed pozvao je građane da koriste besplatan broj 121 da jave ukoliko im je potrebna pomoć Civilne zaštite.

“To je broj operativno-komunikacionih centara kojih mamo pet na području Srpske, i to u Banjaluci, Bijeljini, Doboju, Istočnom Sarajevu i Trebinju. Taj broj je 24 časa dostupan građanima i u tim operativnim centrima su cjelodnevna dežurstva”, rekao je Međed na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom minske nesreće početkom novembra na području Koprivne, u opštini Oštra Luka u kojoj je poginulo jedno lice.

civilna zastita

Međed je dodao da je Republička uprava Civilne zaštite informaciju tada dobila “preko nekih drugih kanala” i da je time bila dovedena u pitanje bezbjednost lica koja su upućena na zadatak.

On je rekao da je predveče obaviješten o nesreći i da je odmah formiran tim koji je upućen u ovo područje i koji je uspješno obavio zadatak.

“Da je informacija dobijena kako treba, zadatak bismo obavili tokom dana”, kaže Međed.

Međed je naveo da je tijelo stradalog izvučeno iz miniranog područja, čime je omogućeno sprovođenje daljih istražnih radnji.

On je podsjetio da je u Republici Srpskoj još oko 242 kilometra kvadratna zagađeno neeksplodiranim minsko-eksplozivnim sredstvima, dok je 1,13 kilometara kvadratnih zagađeno neeksplodiranom kasetnom municijom.

Pomoćnik direktora Civilne zaštite za sektor deminiranja Dragan Kos rekao je da je stradalo lice lovac koji je više puta ulazio u minirano područje koje je pravilno označeno, te da je on, zajedno sa dva psa, poginuo od mine tipa PROM-1 /protivpješadijska rasprskavajuća, odskočna mina/.

On je dodao da je riječ o minama koje su postavili pripadnici takozvane Armije BiH, naglašavajući da je najviše lica stradalo od ove vrste mina.

U Republici Srpskoj su od završetka rata od zaostalih mina smrtno stradala 233 lica.

Muškarac čiji su inicijali Č.D. /48/ iz Prijedora poginuo je 5. novembra od pješadijske mine u prostoru minskog polja u mjestu Koprivna, u opštini Oštra Luka.

 

/SRNA/