PRNJAVOR, 16. jula – Priča o dječaku koji ima jedan od najređih sindroma na svijetu i osećaje pokazuje praveći čokoladne slatkiše, sada je ispričana i u knjizi “Ukijev kuvar”.

 

Uroš Živković, koga svi zovu Uki, sedmogodišnji je mališan iz Prnjavora, koji ima jedan od najređih sindroma na svijetu “Grouchijev sindrom”.

Ovaj sindrom se kod njega manifestovao tako što ima problem sa sluhom i posljednje tri godine živi u svijetu potpune tišine. Godinama se porodica Živković trudila da Uki počne da komunicira, sve dok nije nastala radionica u kojoj je on pronašao način da pokaže šta misli i osjeća.

Njegova majka Tanja osnovala je kreativni kutak u kome sa svojim sinom izrađuje čokoladne praline.

Ova, kako su je nazvali „čokoladna bajka“ u porodici Živković je počela prije tri godine kada su otkrili da Uki uživa praveći čokoladne praline i tako pokazuje svoje osjećaje.

Majka Tanja svake godine pripremi neki događaj, manifestaciji ili radionicu, kako bi skrenula pažnju na Ukija i djecu sa poteškoćama u razvoju, a danas je sve to stavljeno u jednu knjigu.

Foto Privatna arhiva

Na naslovnici knjige Ukijev crtež.

– Knjigu sam pisala godinu dana i posvećena je mom malom anđelu Ukiju. Osim recepata ispričana je i priča o jednom posebnom dječaku. Uki ima jedan od najređih sindroma na svijetu, a posljednje tri godine živi u svijetu tišine – ispričala je majka Tanja.

Dodaje da je ova bajka započela kao terapija za Ukija, te da nije ni slutila da će sve to prerasti u jednu od najljepši čokoladnih priča.

Tako se Tanja, Uki i njihova ekipa na sebi svojstven način bore protiv predrasuda, diskriminacija i mišljenja da su različitosti nešto neprihvatljivo i da ih treba staviti u drugi plan.

– Kao majka želim da kažem svim roditeljima da se ponose svojom djecom jer su ona na svijet došla sa razlogom. Moj Uroš je za mene dar od Boga i ja sam ponosna što je baš mene izabrao za svoju majku – kaže Tanja, te dodaje da je njena najveća podrška njen suprug.

Prva knjiga o ovom dečaku specifična je i po tome što se za njen izgleda pobrinuo upravo Uroš, čiji se crtež nalazi na njenim koricama.

Promocija knjige u srijedu

Prnjavorski Dom kulture će u srijedu biti domaćin promocije “Ukijevog kuvara”, a sve počinje u 20 časova. Svi prisutni imaće priliku da saznaju ko je Uroš i zašto je poseban, ali i od njega nauče kako se prave čokoladne praline i mnogi ukusni slatkiši.

– Na ulazu će stajati vile i vilenjaci, te sve goste uvesti u poseban čarobni svijet. Svi koji dođu imaće priliku da upoznaju našeg princa i njegovu dobru vilu – najavila je Tanja, te obećala da će to biti prilika da svi budu dio bajke 21. vijeka.

 

Srpskainfo