LAKTAŠI, 14. oktobra – Borivoje Milijić, najstariji mještanin Trgovišta, sela blizu Knjaževca, proslavio je 100. rođendan.

Vitalnog djeda Boku, rođenog 10. oktobra 1920. godine mnoge generacije sugrađana poznaju kao dugogodišnjeg matičara u Opštini Knjaževac, ali ponajviše kao dobrog čovjeka i vrijednog poljoprivrednika i domaćina.

Iako Opština Knjaževac ima veoma nepovoljnu demografsku sliku, čak i među njenim pretežno starijim stanovnicima malo ko proslavlja stoti rođendan. Djeda Borivojev recept za dugovječnost veoma je jednostavan.

– Prvo mora da bude pošten, da bude dobar radnik, da može svako da ga prihvati da radi da bi opstao da živi – savjetuje djeda Borivoje.

Kao pisar u knjaževačkom sudu počeo je da radi sa osamnaest godina, a poslije rata u opštinskoj matičnoj službi ostaje do penzije.

Vitalan i u stotoj godini, novine čita svakodnevno, kaže da je o svemu dobro informisan, piše RTS.

– Interesuje me odnos Srbije prema Americi, prema Rusiji, prema Kini, ta spoljna politika – dodaje djeda Boka.

Njegova kćerka Zlatica Milijić kaže da joj on služi kao podsjetnik, a ne ona njemu.

– Deda Boka je osoba, koja zrači nekom umjerenošću i to je neko osjećanje koje imam prema njemu još od kad sam bio mali – objašnjava Mateja Mihajlović, čukununuk.

– Uvijek sam dolazila ovde, ljuljao me kao bebu i sad kako sam starija uvijek pita kako sam, kako je u školi, pa sad kako je na poslu – ističe Milica Simić, praunuka.

Između redova sjećanja, lijepih želja i poklona, na proslavi u čast djeda Bokine dugovečnosti obavezna torta sa svjećicama – da stoti rođendan bude ukrašen kako i dolikuje takvom jubileju.

 

Srpskainfo