SARAJEVO, 19. novembra – Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je crveno upozorenje zbog obilnijih padavina za područje Hercegovine i jugozapadne Bosne.

 kisa

Upozorenje se izdaje na 22 sata, od danas do 21. novembra do 15 sati.

Akumulirana količina padavina koja se prognozira kreće se između 40 i 80 litara po metru kvadratnom, a u Hercegovini lokalno i do 120 litara, saopšteno je iz FHMZ.

Padavine se očekuju već danas od večernjih sati i tokom noći na utorak. Snijeg ili susnježica se očekuju na području Krajine i zapada Bosne i na planinama u centralnim područjima Bosne. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 6, na jugu zemlje od 7 do 11 stepeni.

Oblačno vrijeme s kišom očekuje se i u utorak, sa snijegom u jutarnjim satima na području Krajine. Dok se na području Hercegovine i jugozapada Bosne prognoziraju obilnije padavine. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12, na jugu zemlje od 12 do 17 stepeni.

Prestanak padavina prognozira se za srijedu poslijepodne. Najviša dnevna temperatura kretaće se uglavnom između 4 i 8, na jugu zemlje od 11 do 15 stepeni.

Oblačno vrijeme zadržaće se do petka s najvišim dnevnim temperaturama izemđu 5 i 9, na jugu zemlje od 12 do 15 stepeni.

Snijeg i u regionu

Zabjelilo je i u Hrvatskoj, a snijeg i dajle pada u većini predjela centralne Hrvatske, i u Gorskom kotaru.

Snijega će biti i dalje na planinama, gdje se očekuje formiranje snježnog pokrivača. Na Sljemenu visina snijega je jedan centimetar.

U nižim predjelima dominiraće uglavnom kiša poslijepodne. Kiša će se pri dnu lediti i stvarati opasnu poljedicu, pa se vozači pozivaju na oprez.

Uz padavine, duva neprijatan vjeter sjevernog pravca, na Jadranu bura, posebno ispod Velebita, koja otežava saobraćaj.

Snijeg i susnježica u dijelovima Hrvatske najavljen je i za sutra, a od srijede se najavljuje otopljenje sa kišom.

Najviše snijega u protekllih 24 sata palo je na Mavrovu u Makedoniji, gdje je visina snježnog pokrivača dostigla 25 centimetara.

Velika količina kiše je pala u Bitolju.

 

Nezavisne