LAKTAŠI, 21. oktobra – Poslije berbe autohtonih sorti grožđa Dušan Skakić iz Krneta kod Laktaša i ove zime imaće pune bačve vina dobijenog po recepturi Italijana, koji su ovdje živjeli prije više od jednog vijeka.

Skakić je vjeran čuvar vinarske tradicije i s velikom ljubavlju uzgaja vinovu lozu.

Vjeran je tradicionalnim sortama, domaćoj mirisavki, italijanskim sortama direktor i game.

– Sorte vinove loze „mirisavka“ i „direktor“ su najzastupljenije, dok „game“ koristim u manjim količinama, primarno zbog boje koja je veoma izražena i postojana, a vinu daje posebnu, jedinstvenu aromu – kaže Skakić objašnjavajući metodologiju pravljenja vina.

Tom poslu, kaže, pristupa veoma pažljivo, jer je pravljenje vina za njega istinski doživljaj.

– Sa peteljki otkidam svako zrno, strpljivo ga sortiram, odbacujem trule i oštećene bobice. U postupku takozvanog muljanja i proizvodnji vina od presudne važnosti je čisto posuđe. Koristim rostfrajne bačve, hermetički zatvorene sa smjesom za vino, sve do cijeđenja – pojašnjava Dušan Skakić način proizvodnje vina, ne otkrivajući pojedinosti, koje čuva za sebe.

Rod loš, ali kvalitet dobar

Kaže da ove godine rod grožđa nije naročit, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, ponajviše mraza u proljeće, ali da je zato kvalitet dobar.

– Nekada, posebno u periodu između dva svjetska rata, u Krnetama, Mahovljanima, Kobatovcima, Bakincima, Riječanima, Romanovcima i drugim laktaškim i potkozarskim selima, postojale su velike plantaže grožđa. Italijani, koji su ovdje doselili prije više od stotinu godina, donijeli su vinarsku tradiciju iz svoje domovine. Oni su masovno iselili nakon Drugog svjetskog rata, ali je lokalno stanovništvo prihvatilo ovaj posao, mada u mnogo manjem obimu – pojasnio nam je Skakić.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Mještani naglašavaju zasluge Italijana u proizvodnji vina, te prepričavaju okolnosti njihovog dolaska. Nakon velike prirodne katastrofe 1882. godine, kaže Skakić, u poplavama koje su pogodile italijanske regije Trento, Veneto, Furlanija, vodene bujice su odnijele kuće i čitava imanja, ostavljajući samo pustoš.

Nekoliko desetina porodica iz okoline Trenta odlučilo je da potraži bolju budućnost u predjelu sjeverno od Banjaluke, tačnije u selu Mahovljani.

Tirolska kolonija

Prvi Italijani stigli su u Mahovljane 20. septembra 1883. godine i obrazovali Tirolsku koloniju.

Svaka porodica je potom dobila po 12 dunuma zemlje, koju je bilo potrebno iskrčiti i pretvoriti u tlo pogodno za poljoprivredu. Rok za formiranje obradivih površina je bio tri godine, tokom kojih su bili oslobođeni plaćanja poreza i nameta, da bi u slučaju ispravnog postupanja s datom zemljom nakon 10 godina dobijali zemlju u vlasništvo.

Nakon pretvaranja šumskih površina u obradivo zemljište doseljenici su formirali poljoprivredna dobra na kojima su uzgajali povrće, voće i vinovu lozu, a od grožđa su pravili poznato vino.

U Tirolskoj koloniji u Mahovljanima je, prema popisu iz 1921. godine, živjelo 538 Italijana.

Srpskainfo

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA