Foto: Jawad Jalali/EPA

LAKTAŠI, 24. avgusta – Beba koje su prije nešto više od mjesec dana ostavili roditelji iz Klenja, kod Bogatića, zbrinuta je u hraniteljskoj porodici prije petnaestak dana.

Otac je tom prilikom izmislio priču kako je slučajno pronašao napušteno novorođenče kod traktora u dvorištu.

Nesavjesni roditelji čekaju poziv za sud, gdje će morati da se pojave pošto je Osnovno javno tužilaštvo protiv oboje podnijelo krivične prijave.

Majka Dragana T. (46) tereti se za kršenje porodičnih obaveza, a protiv oca Dragana T. (50) krivična prijava je podnesena za učinjeno krivično djelo promjena porodičnog stanja, prenosi Telegraf.

– Sve se, ipak, dobro završilo, a moglo je da se iskomplikuje i bude kobno i za majku i za dijete. Ona se, navodno, u zoru, sama porodila u šipražju iza kuće, da bi otac dva-tri sata kasnije bebu umotanu u ćebe odnio u Dom zdravlja u Bogatiću navodeći da je slučajno pronašao ostavljeno nečije dijete. Na sreću, nisu naudili djetetu, već su se potrudili da bude na sigurnom, ali će zbog laži i nemarnosti morati na sud – kaže izvor Telegrafa.

Dečak je više od tri sedmice bio u porodilištu u Loznici. Da li zbog sudbine, što se rodio u neobičnim okolnostima i što su ga roditelji napustili odmah po rođenju, uz stručnu i stalnu brigu ljekara i medicinskih sestara, prve dane na ovom svijetu pregurao je lako, bez ikakvih komplikacija.

Svakodnevno je napredovao, a osim što nije bio pretjerano zahtevna beba, sve u porodilištu je očarao svojom ljepotom, naročito dugom crnom kosicom.

– Kada su ga preuzimali hranitelji i socijalni radnici, emocije su nadvladale uobičajenu proceduru. Stekao se utisak da su svi u porodilištu prema njemu bili posebno brižni i da im je bio miljenik. Jedna sestra je priznala da bi ga rado usvojila onako ljepuškastog i slatkog. A on je svojim ručicama neprestano dodirivao svoje lice i nosić, kao da je razumio šta se događa, pa se tako kao pozdravljao – ispričali su očevici emotivnog rastanka.

Zbog epidemije korona virusa i nešto usporene procedure koja se sprovodi u ovakvim situacijama, beba je duže nego obično provela u porodilištu. U međuvremenu je Centar za socijalni rad, kao zakonski staratelj s obzirom da su roditelji bili u pritvoru i pod istragom, pred sudom sproveo postupak određivanja matičnog broja i pronašao hraniteljsku porodicu.

Ostalo je još samo da dječak zvanično dobije kršteno ime, koje će, po zakonu, odrediti Centar za socijalni rad posebnim rešenjem.

Vjerovatno će, prema želji starije braće i sestre, u krštenicu biti upisano popularno staro srpsko ime Petar, koje ima starogrčko poreklo od riječi – stijena. Kao da ni ovaj detalj nije slučajnost u životnoj sudbini ostavljenog dečaka.

 

Srpskainfo