Da li cink može da pomogne u prevenciji korona virusa?

Kao što svi znamo, ključna stvar u prevenciji korona virusa jeste socijalno distanciranje i pojačana lična higiijena (češće pranje ruku i izbagavanje dodirivanja lica), piše Lovesensa.

Ali se postavlja pitanje da li suplementi mogu pomoći u zaštiti organizma od virusa Covid-19?

Važno je znati da nikakavi suplementi, način ishrane ili stil života ne mogu da spreče virus da napadnu vaše telo, ali mogu umanjiti simptome i ojačati imuni sistem kako bi se organizam lakše izborio sa virusom.

Godinama se cink preporučuje kao pomoć pri lečenju raznih prehlada u cilju jačanja imuniteta, ali ne postoji nijedno naučno ispitivanje koje je dokazalo da cink može da spreči korona virus.

Cink je važan mineral u ljudskom organizmu koji je potrebno svakodnevno unositi preko ishrane. Nekontrolisano uzimanje cinka putem suplemenata može imati toksično dejstvo po vaš organizam.

da-li-cink-pomaze-u-sprecavanju-korona-virusa-evo-sta-treba-da-znate-ako-uzimate-suplemente3

Simptomi koji se javljaju kod previsokog nivoa cinka u telu su: mučnina, oslabljeno čulo mirisa, povraćanje, bol u stomaku, deidratacija organizma, nesvestica i anemija.

Ukoliko imate nedostatak cinka ili vam je imunitet značajno oslabljen, cink možete uzimati putem dodatka ishrani, ali samo uz konsultaciju sa stručnjakom.

Cink je dobar za imunitet, pa ga treba redovno uzimati iz hrane, a namirnice koje sadrže najviše cinka su: morski plodovi, riba, lagumi, semenke, meso, orašasti plodovi, mlečni proizvodi, jaja, žitarice od celog zrna, crna čokolada, povrće (krastavci, zelena salata, masline, luk, grašak, spanać, paradajz, brokoli, kupus, kelj, beli luk) i voće (avokado, banane, kivi, jagode, breskve).

Dnevna doza cinka preporučena za muškarce je 11 mg, a za žene 8 mg. Trudnice i dojilje treba da unesu više cinka, oko 11 do 12 mg dnevno.

Izvor: Lovesensa