Kad god negde otputujemo, na nekoliko dana, menjamo uslove u kojima smo navikli da živimo, što sa sobom može doneti zdravstvene probleme. Da se letovanje za vas i vašu porodicu ne bi pretvorilo u bolovanje, najbolje je da se na vreme informišete, pripremite, i pokušate da izbegnete neželjene situacije.

Prilikom pakovanja za put, ne zaboravite i neseser s lekovima – nikad se ne zna da li će vam zatrebati. Neka vam uvek pri ruci budu lekovi protiv bolova, probavnih tegoba i alergija, kao i preparati za saniranje povreda i rana jer, koliko god da vodite računa, ne možete baš uvek da izbegnete povrede i infekcije. Da vam zdravstvene tegobe ne bi pokvarile odmor i da ne biste nešto zaboravili od medikamenata i preparata, evo sve na jednom mestu.

Protiv bolova i temperature

Prvo i osnovno ponesite toplomer. Pored raznih virusa koji haraju leti, temperaturu i groznicu možete dobiti i od sunca (sunčanica/toplotni udar). Lekovi koji će vam istovremeno smanjiti bol i sniziti temperaturu obavezno moraju biti deo svake putne apoteke. Najbolji je paracetamol, jer ga mogu uzmati i trudnice i dojilje, a i deca (u vidu sirupa).

U slučaju da temperaturu prati groznica, zapušen nos i bol u sinusima onda spakujte i neki kombinovani prašak koji u svom sastavu pored supstanci za bolove ima i neki dekongestiv (za zapušen nos). To su uglavnom oni praškovi za prehladu koje rastvaramo u vodi.

Ukoliko planirate da se bavite sportom, recimo odbojkom na pesku, nije na odmet poneti tablete acetilsalicilne kiseline koju možete uzimati i za bolove, a i za ublažavanje upale mišića.

Protiv bolova u grlu treba imati pri ruci pastile ili rastvor za ispiranje koji će ublažiti tegobe.

Stvar koju ne smete da zaboravite je putno osiguranje.
Stvar koju ne smete da zaboravite je putno osiguranje.Foto:

Za stomak i želudac

Jako neprijatani simptomi koji prate bilo koje putovanje su stomačne tegobe. Menja se sredina, voda (uvek uzimajte flaširanu i ne uzimajte piće sa ledom u kafićima), hrana… Probiotik treba uzimati preventivno. Bilo bi dobro početi par dana pre puta.

Aktivni ugalj je odličan za nadutost, grčeve i dijareju koja je isto jako česta pojava. Ponesite više kapsula jer se pri akutnoj dijareji uzma 3×2 tablete dnevno.

Tablete za žvakanje za gorušicu i kiselinu su isto dobrodošle u neseseru. Ovaj problem odlično rešava i soda bikarbona, a postoje i tablete na bazi iste da se kupe u apoteci.

Mnogi uzimaju klometol za povraćanje i loperamide za dijareju, ali ja kao farmaceut ne preporučujem da pijete te lekove na svoju ruku jer mogu biti potencijalno opasni.

Ukoliko patite od problem sa mučninama u putu ponesite neki lek za to. Od prirodnih preparata đumbir odlično pomaže (postoje i tabletice đumbira u apotekama).

Zaštita od insekata

Ponesite sredstva za zaštitu od insekata (repelente) koje možete naći u obliku losiona, mleka, stikova ili flastera, a ako s vama putuje i dete, treba paziti da je sredstvo koje kupujete prilagođeno njegovoj dobi. Postoje i prirodnije varijante poput eteričnog ulja lavande ili limuna. Ukoliko ste alergični na ujede insekata ne zaboravite i gelove koji se mažu nakon uboda. Oni hlade, sprečavaju crvenilo i pojavu otoka i svraba. Možete ih primeniti i nakon opekotina od meduza, a pomažu i kod onih nastalih od sunca.

Ostalo

medicinska dokumentacija

dovoljna količina lekova ukoliko ste već na nekoj terapiji

antiseptični sprej za dezinfekciju rana

zavoji, flasteri, sterilne gaze

sve za sočiva ako ih nosite

kapi za oči, uši i nos

Obavezno osiguranje

Stvar koju ne smete da zaboravite je osiguranje. Troškovi lečenja u inostrasntvu su jako visoki, a nažalost nikada ne znate šta se može destiti. Nedajbože da nam taj papir zatreba, ali ukoliko se nešto ipak dogodi jako je važno imati ga. Postoje različiti paketi, pa izaberite koji vama odgovara i budite mirni.

I ljubimac ima neseser

Sve više ljudi vodi kućne ljubimce na odmor. Ukoliko ste se odlučili za ovaj korak, budite sigurni da ste poneli sve što je potrebno. Pronison za alergije, ukoliko se desi da ih ujede osica. Neki lek za želudac i povraćanje u slučaju da se nagutaju morske vode. Bilo bi lepo koristiti vazelin ili neki univerzalni melem za šapice kako ne bi izgorele od peska i vrelog asfalta.

Autor: Isidora Vasić, magistar farmacije