BANJALUKA – Fontana po uzoru na nekadašnju fontanu, koja je krasila park “Petar Kočić”, kako je planirano, trebalo bi da bude građena u parku “Mladen Stojanović”, potvrdili su iz Gradske uprave za “Nezavisne”.

“S obzirom da postoji inicijativa te da je prepoznato da ‘stara’ fontana kod brojnih građana izaziva nostalgiju, postoji ideja da se replika te fontane smjesti na novu lokaciju, ali takođe među drveće i u ambijent, koji podsjeća na nekadašnji”, pojasnili su iz Gradske uprave.

Prema njihovim riječima, radi se na tome da se u parku “Mladen Stojanović” napravi plan kako bi se ideja arhitektonski uklopila i prilagodila postojećem stanju.

Ranije je gradonačelnik Draško Stanivuković najavio da bi ova fontana trebalo da bude izgrađena za 22. april, Dan grada.

“To je trebalo da bude iznenađenje za građane za 22. april”, rekao je ranije Stanivuković.

Građane za staru fontanu, koja je bila u parku “Petar Kočić”, vežu lijepa sjećanja i kod njih prevladava mišljenje da je neophodno vratiti jedan od nekadašnjih simbola grada.

Stara fontana koja je bila u parku “Petar Kočić” budi u građanima nostalgiju za građevinama koje su godinama bile simbol grada i po kojima je bio prepoznatljiv.

Ova fontana posebno je upadala u oči i turistima i bila je jedna od najčešće fotografisanih lokacija na području grada. Fontana iz parka “Petar Kočić” krasila je i skoro svaku razglednicu iz grada na Vrbasu te tako obišla čitav svijet.

Postojala je u parku “Petar Kočić” prije njegove rekonstrukcije i mnogim građanima bilo je žao kada ova jedinstvena fontana nije ostala nakon preuređenja parka.

Među građanima više od decenije kruži priča da stara fontana nije uništena nakon rekonstrukcije parka “Petar Kočić” iz 2006. godine.

Naime, prema ovoj urbanoj legendi, ona je u neokrnjenom stanju preseljena u jedno privatno dvorište, gdje se i danas nalazi.