LAKTAŠI.31.januara- Studenti medicine bivše SFRJ, predvođeni Sekcijom za borbu protiv pušenja među omladinom koja je osnovana na Medicinskom fakultetu u Tuzli, načinili su pokret za smanjenje i prevenciju pušenja duvana.

Dan borbe protiv pušenja, 31. januar, koji je nastao ranih 1980-ih godina, čak nekoliko godina prije uvođenja 31. maja internacionalnog dana nepušenja Svjetske zdravstvene otrganizacije (World No Tobacco Day), još uvijek se u većini bivših jugoslovenskih republika i danas poštuje. 

Namjera je da se širenjem saznanja o štetnosti pušenja, načinima prekida pušenja i metodama uticaja na mlade doprinese da nam narod bude zdraviji i dugovječniji.

Tako, pored mjera koje poduzimaju državni organi (oporezivanje cigareta, kontrola poštovanja zakonskih odredbi o pušenju na javnim mestima i zabrana reklamiranja cigareta), edukacija stanovništva vodi nastanku novog kulturnog odnosa prema štetnoj upotrebi duvana.

Tim povodom SaMSIC – komitet za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske uz podrsku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Medicinskog Fakulteta Banja Luka i Saveza studenata medicinskog fakulteta Banja Luka, 31.januara organizuje obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv duvanskog dima u vidu podjele flajera sa fokusom na štetna dejstva cigareta na reproduktivno zdravlje i stvaranje porodice, kao i djecu pasivne pušače.

Prema podacima istraživanja koje je 2015. godine sprovedeno u Banjoj Luci, Doboju i Trebinju, sproveo JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, učestalost pušenja u populaciji od 15 do 65 godina je 24,6% pri čemu muškarci češće puše od žena. Pušenje je u RS rasprostranjeno u populaciji mladih uzrasta od 13 do 15 godina.

Prema podacima SZO, u svijetu godišnje oko šest miliona ljudi umire od posljedica pušenja, od čega 80% u zemljama u razvoju i nerazvijenim zemljama. Prema SZO, najisplativija prevencija je kontinuirano povećanje cijena duvana i duvanskih proizvoda.

 

/ATV/