LAKTAŠI, 11. septembra – Na današnji dan prije 17 godina dogodio se najteži teroristički napad u historiji, onaj na Sjedinjene Američke Države u kojima je poginulo oko tri hiljade ljudi.

kule-bliznakinje

Dva oteta aviona su tada udarila u kule “bliznakinje” Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku, treći je udario u Pentagon, dok se četvrti, srušio u polju u Pensilvaniji.

Iz kula “bliznakinja” u Njujorku svega 20 ljudi se spasilo prije nego su se tornjevi srušili. Među žrtvama 11. septembra bila su i 372 stranca.

Također, velike žrtve pretrpjeli su i pripadnici njujorških gradskih službi, najviše vatrogasci. Čak 343 vatrogasca su poginula prilikom pada kula “bliznakinja” dok su nastojala da nekako pomognu.

Napad su izveli devetnaest pripadnika terorističke organizacije Al Kaide, koji su oteli četiri putnička aviona koji su uzleteli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu.

Otmičari su upali u kabine aviona i, služeći se noževima kao oružjem, preuzeli kontrolu nad letjelicama.

 

Prvi avion “American Airlines” udario je u 8.46 sati u sjevernu kulu STC, a ubrzo zatim i drugi avion kompanije “United” udario je u južnu kulu. Treća oteta letjelica udarila je središte Pentagona u Vašingtonu, dok se četvrta srušila tokom borbe putnika sa teroristima, kako glasi zvanična verzija.

Sigurnosne službe SAD okarakterisale su da je “mozak” napada bio Kalid Šeik Muhamed.

Inače, Osama bin Laden, optužen za ove terorističke napade ubijen je u Pakistaknu 2011. godine kada su ga likvidirali komandosi američke vojske.

Događaj za koji mnogi smatraju da je izmijenio modernu historiju, odredio je odnose među zemljama prvih decenija u 21 stoljeću.

Tadašnji američki predsjednik Džordž Bušk je objavio rat terorizmu u svijetu, a posljedice možemo osjetiti i danas, piše avaz.ba.