LAKTAŠI.18.februara- Crkva i vjernici danas slave sjećanje na Svetu Agatiju, hrišćansku mučenicu iz 3. veka koja je zbog ljubavi prema Hristu podnijela strašne muke.

Sveta mučenica Agatija rodila se u porodici imućnih, ali uglednih i dobrih ljudi u sicilijanskom gradu Palermu.
Priča kaže da je riječ bila o nevjerovatno lijepoj djevojci koja je od malena živela u skladu sa hrišćanskim vrijednostima i njegovala moralne vrline.
Njen život se iz korijena promijenio kada je car Decije Trajan počeo da goni hrišćane.Agatija je uhvaćena i izvedena na sud pred sudiju Kvintijana. Zbog njene velike ljepote, sudija je poželio da je ima za ženu, što joj je i predložio.
Iako je ovo moglo da joj spase život, Agatija je ponudu odbila rekavši da je ona nevjesta Hristova. Uvrijeđen, sudija ju je stavio na teške muke – svetica je bila vezana za drvo, šibana i udarana do krvi.
Nakon ovoga, sudija ju je pitao da li želi da se odrekne Hrista i da tako izbjegne dalje muke. Na ovo mu je Agatija, prema predanju, odgovorila: “Ove muke meni su vrlo korisne, kao što pšenica ne može doći u žitnice pre nego se očisti od pleve, tako ni duša moja ne može ući u Raj, ako tijelo moje najpre ne bude sokrušeno mukama”.
Bijesan, sudija je nakon toga naredio da Agatiji odsjeku grudi i bace je u tamnicu.Upravo tu, Sveta Agatija je preminula, 251. godine.
Agatijinog krvnika ubrzo je stigla zaslužena kazna. Prema predanju, sudija je krenuo do imanja Agatijinih roditelja kako bi ga prisvojio za sebe. Na tom putu, cijelu svitu su izgazili konji koji su se u jednom trenutku neobjašnjivo razbjesneli.
Zbog načina na koji je stradala, kao i strašnog mučenja koje je prošla, Sveta mučenica Agatija smatra se zaštitnicom svih onih koji nepravedno stradaju zbog svojih uverenja ili vjere.
Agatiju poštuju i katolici i pravoslavci, a naročito je pominju žene jer se veruje da će ih ona zaštititi od svake bolesti i boliPomolite se i zapalite sveću u pomen na ovu sveticu. Ovo će vam donijeti mir i sreću.

 

“Ovčica Tvoja Isuse, Agatija, zove silnim glasom: “Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe.” Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.”

/Dnevno.rs/