Imao je slomljen nos, povredu noge i kolena i povrede po leđima koje je policija kasnije kvalifikovala kao teške povrede

To naprosto izgleda nije bio moj dan. Prvo me pokupi automobil na putu, a onda me još i opljačkaju, prokomentarisao je Anđelko Kovačević (57) iz Banovaca, malog sela nedaleko od Tovarnika. Njemu se 19. septembra dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je “za dlaku” ostao živ, a onda ga je radnik (35) Hitne pomoći, koja je došla po njega, opljačkao dok je okrvavljenog lica ležao u medicinskim kolima, piše 24sata.hr.

Vozač koji je izazvao nesreću, naknadno je utvrdila policija, bio je lokalni župnik. Otišao je s mesta nesreće bez da je pomogao Anđelku.

– Tog popodneva zamolio sam komšiju da me odveze do Vinkovaca u trgovački centar da obavim kupovinu. Vratio me je prema kući samo deo puta, a ja sam nekih 10-tak kilometara do kuće krenuo pešaka. Nosio sam dve kese sa stvarima i svoju torbicu na ramenu. Išao sam putem jer tu nema staze. Automobili su prolazili jer to nije napušten put, a onda me je, doslovce 50-tak metara ispred sela, nešto udarilo s leđa i poslednje čega se sećam je da sam leteo u kanal – kaže Kovačević.

Imao je slomljen nos, povredu noge i kolena i povrede po leđima koje je policija kasnije kvalifikovala kao teške povrede.

– Sećam se potom da sedim u kanalu, dižu me dva čoveka koji me stavljaju u vozilo Hitne pomoći i odvoze u bolnicu – priča dalje.

Ono što mu se dogodilo na putu saznaje tek nekoliko dana kasnije, za vreme boravka u bolnici i nakon što ga je policija ispitala o svemu. Naime, iza njega, putem od Vinkovaca prema Tovarniku, kretao se WV Passat karavan kog je vozio tordinački župnik Stjepan Vukovac. Bilo je oko 18 sati, dan je bio sunčan, nije bilo kiše ni slabe vidljivosti.

– Išao sam iz Vinkovaca. Nije mi bilo baš dobro. Inače sam bolestan, imam tumor i primam hemoterapije. Ali taj dan nisam bio na hemoterapiji. Kretao sam se prema selu i čini mi se da sam zaspao. Ne znam šta se dogodilo. Trgnuo me jak udarac. Desni retrovizor mi je otpao i udario u šoferšajbnu. Nakon desetak metara sam stao. Mislio sam da sam nešto udario. Iza sebe u retrovizoru nisam ništa video na putu. Vozio sam dalje uz ivicu i gledao u kanal ali ni tu nisam ništa video. Mislio sam da sam udario životinju koja je pobegla. Došao sam u selo, otišao u prodavnicu, ljudi su me tamo pitali gde mi je retrovizor i šta se dogodilo, ali ja nisam znao. Dva dana nakon toga došla mi je policija i rekla da sam udario čoveka – priznaje velečasni Vukovac.

Policija je u svom izveštaju navela da je protiv njega podigla krivičnu prijavu za izazivanje saobraćajne nesreće i beg sa mesta događaja. Iako je saznao ko je čovek kog je udario na putu, nije otišao da ga poseti. Navodno ga je policija otkrila upravo po otkinutom retrovizoru koji je ostao pored onesveštenog Kovačevića.

Potom do mesta nesreće dolazi vozač iz Ilače koji putuje prema kući sa suprugom i detetom. Na mestu nesreće gde u kanalu leži onesvešćeni Kovačević, a pored puta se nalazi puna kesa. Dete iz auta ugledalo je razasutu kesu s hranom kraj kanala i bacilo pogled u kanal. Tati je reklo da je u njemu čovek. Oni su pozvali Hitnu.

– Tek su mi u bolnici dali moje stvari. U torbici sam imao novčanik, ključeve od kuće i još neke stvarčice. U novčaniku sam imao dokumente i oko 13,5 hiljda kuna (oko 1.700 evra), a u džepiću torbice dodatnih 12.000kuna. Kada sam pregledao šta je u torbici shvatio sam da deo novca nema. Onaj ko ga je uzeo bio je brzoplet jer da je još pogledao u džepić, iznenadio bi se – šali se na svoj račun ogorčeni Kovačević dodajući kako je nosio sa sobom sav novac koji ima jer ga se nije usudio ostaviti kod kuće.

– U poslednje vreme imamo puno provala u kuće u selu. Kako moja supruga i sin nisu toga dana bili kod kuće, bojao sam se ostaviti novac pa sam ga, eto, poneo sa sobom. To je inače moja ušteđevina. Nisam baš računao sa time da će mi se sve to dogoditi taj dan – kaže Kovačević dodajući kako ne veruje u priču da je sveštenik koji ga je udario stao da proveri ima li povređenih i koga je zapravo udario.

Pre nekoliko dana vinkovačka policija otkrila je ko je osoba koja je pokrala unesrećenog. Nezvanično se saznaje da je pljačkaš zapravo radnik Hitne pomoći koja je došla po povređenog.

Direktor Zavoda za Hitnu Medicinu Vukovarsko-srijemske županije Mato Matić novinarima je rekao kako o tome nema saznanja ali da su zakonske odrednice jasne ako se utvrdi da je radnik Hitne počinio krađu.

(Telegraf.rs)