LAKTAŠI, 07. oktobra – Zatvorena su gotovo sva glasačka mjesta u Bosni i Hercegovini.

BeFunky-collage

Na opštim izborima građani su danas mogli da biraju članove Predsjedništva BiH, poslanike u državnom i entitetskim parlamentima, predsjednika i potpredsjednike RS i predstavnike za kantonalne skupštine u FBiH.

19.28 – Miličević optužio Dodika

Šef Glavnog izbornog štaba SDS Milan Miličević izjavio je da očekuje odličan rezultat stranke, koalicije i pobjedu zajedničkih kandidata. Miličević je optužio Milorada Dodika da je prekršio izbornu tišinu na taj način što je prije zatvaranja birališta rekao da je spreman da proglasi pobjedu.

Foto Siniša Pašalić/Ras Srbija

 

– To je komično i slika očajnog stanja koalicije koja ga prati. Naravno, to je prijavljeno CIK BiH i očekujemo reakciju – rekao je Miličević.

19.18 – “Banjaluka na 60 odsto”

Portparolka PDP, Anja Petrović, rekla je da je u Banjaluci izlaznost veća od 60 odsto.

Branislav Borenović@BBorenovic

Poslednji podaci Banjaluka.
Veća izlaznost u Banjaluci!!!
Prema podacima iz Centra za obradu podataka PDP-a, 60,29% konačna izlaznost u Banjaluci do 19:00 h na osnovu informacija sa 204 od 260 biračkih mjesta u Banjaluci!
Mnogo veća izlaznost nego 2014!

 

– Očekujemo pobjedu Ivanića i Govedarice, kao i najbolje rezultate u istoriji PDP na parlamentarnim izborima na nivou RS i BiH – istakla je Petrovićeva.

Mladen Ivanić i Branislav Borenović su stigli u prostorije PDP.

Foto Goran Šurlan/RAS Srbija

 

19.17 – Glasanje u Srbiji

Na biračkom mjestu u Ambasadi BiH u Beogradu, jedinom u Srbiji za glasanje na opštim izborima u BiH, glasalo je 36 od ukupno 60 registrovanih birača, rekla je Srni predsjednik izborne komisije na ovom biračkom mjestu Mirjana Ostojić.

19.14 – Čekaju Ivanića

U izbornom štabu SDS i Saveza za pobjedu nalaze se članovi štaba i kandidat za predsjednika Republike Srpske Vukota Govedarica, koji pomno prate i sabiraju rezultate sa terena. Očekuje se dolazak Mladena Ivanića u štab, a prva konferencija za novinare mogla bi da bude oko 22 sata.

19.10 – Kovačević: Prljava kampanja

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

 

Po našim podacima izlaznost je 55 odsto, na istom nivou kao ranije. Bila je ovo najprljavija kampanja, gdje opozicija nije birala sredstva, a uključena je bila i međunarodna zajednica, kazao je Portaprol SNSD Radovan Kovačević.

On je dodao da se uskoro očekuje dolazak lidera SNSD Milorada Dodika u Izborni štab stranke.

19.05 – Poruke

Kandidati za dvije najvažnije funkcije – srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske, kao i lideri partija u Republici Srpskoj, poručili su da su izbori demokratski izraz volje birača, koji danas odlučuju ko će ih u naredne četiri godine predstavljati.

19.03 – Štabovi

Foto RAS Srbija

 

Brojne novinarske ekipe se već nalaze u izbornim štabovima političkih partija. Očekuje se da će partije saopštiti svoje, nezvanične podatke o izlaznosti, a kasnije i o rezultatima glasanja.

 

18.45 – Glasači neće biti vraćeni

Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije u BiH, poručio je da nijedan glasač koji na biračko mjesto dođe do 19 sati ne smije biti vraćen.

18.25 – Nakratko prekinuto glasanje u Bugojnu

Na jednom biračkom mjestu u Bugojnu došlo je do narušavanja javnog reda i mira, zbog čega je izborni proces bio obustavljen 20 minuta. Na drugo biračko mjesto uneseno je nekoliko kopija izbornih listića, a neregularnost je uočio jedan od prisutnih posmatrača.

18.06 – Nesređeni birački spiskovi

Nesređeni birački spiskovi uzrokovali su probleme na pojedinim biračkim mjestima.

18.05 – Izlaznost u 15 sati

Prema podacima Centralne izborne komisije, do 15 sati na opšte izbore u BiH izašlo je 37,21 odsto registrovanih građana.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

 

18.04 – Glasali kandidati za najvažnije funkcije

Svi kandidati za najvažnije funkcije u Republici Srpskoji i na nivou BiH jutros su obavili svoju građansku dužnost i glasali u mjestima stanovanja. Najraspoloženiji je bio predsjednik SNSD  i kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, a raspoloženje je začinio vicem koji je ispričao našem fotoreporteru. Više o tome pročitajte OVDE.

18.03 – Incidenti na biračkim mjestima

Većina biračkih mijesta jutros je otvorena na vrijeme. Na pojedinim biračkim mjestima bilo je manjih incidenata.

18.02 – Kandidati

Na ovogodišnjim izborima učestvuje 128 političkih subjekata – 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata. Za kompenzacione mandate na opštim izborima dostavljene su 73 liste. Između 7.498 kandidata bira se 518 nosilaca mandata, odnosno gotovo 15 puta više kandidata nego mandata koji se biraju.

18.01 – Broj birača

Na centralnom biračkom spisku nalaze se 3.352.933 osobe, od kojih je redovnih birača 3.254.767, raseljenih koji glasaju u odsustvu oko 8.000, raseljenih koji glasaju lično oko 12.000, dok je za glasanje putem pošte registrovano oko 77.000.

18.00 – Dobrodošli u Srpskainfo blog uživo

Dobrodošli u Srpskainfo blog uživo, u kome možete da pratite sve vijesti o današnjim izborima u BiH.

 

Srpskainfo